19
میراث تفسیری محمّد بن عیسی بن عبید یقطینی

درآمد

در آمد

شیعیان از نخستین روزگاران صدور حدیث، به حفظ و کتابت آن اهتمام داشته‏اند و در این ره‏گذار، آثار متعدّدی را به یادگار نهاده‏اند. فهرست‏های شیعی و سیاهه هزاران هزار نگاشته‏ای که با عنوان‏های: اصل، کتاب، نسخه، مصنّف، نوادر و... در آنها خودنمایی می‏کنند، گواه این مدّعایند؛ امّا دریغ که بسیاری از این تألیفات، اکنون در دسترس نیستند و این خود در گروِ عواملی چند است، از جمله: شیعه در دوران نخستین خویش غالباً اقلّیتی زیر یوغ حاکمان و سردمداران ستم‏پیشه بود که گاه و بی گاه در محوِ آثار و اندیشه‏های او می‏کوشیدند. افزون بر این، نگارش کتاب‏های جامع، متقن و معتبر، بویژه کتب اربعه، اندک اندک توجّه جامعه شیعه را از منابع و مصادر اوّلیه آن به محاق برد. همچنین تغییر نوع نگاه در ملاک‏های ارزیابی حدیث و عطف بیشترِ نگاه‏ها به راوی‏پژوهی به جایِ اعتبارسنجیِ منابع، در مغفول ماندن میراث مکتوب نخستین و عدم اهتمام به تحمّل و ادای آنها بی‏تأثیر نبود. بدین سان، بیشتر این آثار، یا به آتش بدسگالان سوخت یا دستخوش حوادث طبیعی گشت و یا در دلِ انبوهی از نسخه‏های خطّی کتاب‏خانه‏های این سوی و آن سوی جهان، گم شد.

از دیگر سو، شناخت ویژگی و مختصّات این آثار می‏تواند در روشن شدن زوایای ناپیدای تاریخ علم و حدیث در شیعه، شیوه‏های ارزیابی حدیث نزد متقدّمان، چرایی موضعگیری‏های رجالی در برابر برخی راویان، روش گزینش و ارزش‏گذاری روایات در کتب اربعه و مسائل دیگری از این دست بسیار اثرگذار باشد. چنین است که در روزگاران معاصر، با عنوان بازیابی مصادر و منابع کهن، پژوهش‏هایی نظری و تطبیقی سامان یافته‏اند تا از ره‏گذر به کارگیری قواعد و ضوابطی روشمند در این راه گامی برداشته شود و


میراث تفسیری محمّد بن عیسی بن عبید یقطینی
18

آینه ای باشد تا بخشی از رویکرد‏ها، جریان‏ها، باورها، نگاشته‏ها، نگرش ها و سخنان نهفته و نگفته را در این میان به ما نشان دهد.

اثر پیش رو از نخستین حلقه های این زنجیره علمی و از جمله تراث تفسیری محمد بن عیسی بن عبید یقطینی است که به کوشش فرزانه گرامی، دکتر روح اللّٰه شهیدی بازیابی و تحقیق شده است. یقطینی از مهم ترین شاگردان و راویان یونس بن عبد الرحمان و انتقال دهنده بخش در خور توجهی از معارف اهل بیت علیهم السّلام علی‏رغم همه محدودیت های روزگار خویش است. با تدوین کتاب حاضر، بخشی از روایات قرآنی - تفسیری وی در عرصه شناخت برخی سوره‏ها و آیات‏شان و نیز تبیین برخی آیه ها در دسترس قرآن پژوهان قرار می گیرد. از این داده‏ها می‏توان تا حدودی به نگرش و گرایش راویان در عرصه شناخت قرآن پی برد و بستری برای داوری و نقادی علمی و منصفانه ایشان فراهم آورد. امید که نشر این میراث گرانبها همچنان بپاید و جلوه های درخشان رویکرد قرآنی شیعه را برنماید؛ ان شاء اللّٰه.

پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السّلام

  • نام منبع :
    میراث تفسیری محمّد بن عیسی بن عبید یقطینی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1399
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 1341
صفحه از 291
پرینت  ارسال به