25
هنر رضايت از زندگي

و اندوه است . ۱
ايشان همچنين مى فرمايد :
من سه چيز را براى كسى كه دل به دنيا بسته است تضمين مى كنم : فقرى كه بى نيازى براى آن نيست ، گرفتارى اى كه آسودگى براى آن نيست و حزن و اندوهى كه پايان ندارد . ۲
بنا بر اين ، محنت و رنج ، با دل بستگىِ به دنيا مقرون است. ۳ پيام اين بخش از متون دينى ـ كه كم هم نيست ـ دنياستيزى و تشويق به گريز از زندگى نيست ؛ پيام آن ، روشن كردن ماهيت دل بستگى به دنيا و نقش آن در تخريب زندگى است . كسى كه از اين حقايق ، آگاهى داشته باشد ، براى آن كه راحت زندگى كند ، به دنيا دل نمى بندد .

دل بسته نباش؛ آسوده باش

براى رضايت بخش كردن زندگى ، لازم نيست دنيا را تغيير دهيم و يا دنياى ديگرى را آرزو كنيم و بيافرينيم . مى توان در همين دنياى ناپايدار ، راحت زندگى كرد ؛ به شرط آن كه راه آن را بدانيم و يكى از راه هاى آن ، دل نبستن به دنياست . در ادبيات دين براى دل بسته نبودن به دنيا از واژه «زهد» استفاده مى شود . هرجا سخن از زهد است ، به معناى دل بسته نبودن به دنياست .
دل بسته نبودن ، يكى از كليدهاى رضايت از زندگى است.
در روايات ، تصريح شده كه زهد ، مايه آسايش تن و روان انسان است. پيامبر خدا صلى الله عليه و آله در اين باره مى فرمايد :
دل بسته نبودن به دنيا ، جان و بدن را آسوده مى كند . ۴
گذشته از اين ، چشيدن شيرينى ايمان نيز متوقّف بر دل بسته نبودن به دنياست. يكى از لذّت هاى زندگى ، چشيدن شيرينى ايمان است . راه

1.الخصال ، ج۱ ، ص۷۳ ؛ بحار الأنوار، ج۷۳، ص۹۱، ح۶۵ .

2.بحار الأنوار ، ج۷۳ ، ص۸۱ ؛ كنزالفوائد، ج۱، ص۳۴۴ .

3.غرر الحكم ، ح۲۴۴۷ ؛ عيون الحكم والمواعظ ، ص۴۳ .

4.الخصال ، ج۱ ، ص۷۳ ؛ نثر الدرّ ، ج۱ ، ص۱۷۰ .


هنر رضايت از زندگي
24

«قُلْ مَتَـعُ الدُّنْيَا قَلِيلٌ وَالْأَخِرَةُ خَيْرٌ لِّمَنِ اتَّقَى . ۱ بگو كالاى دنيا اندك است و آخرت براى پرهيزكاران ، بهتر است» .
اين آيه ، هنگامى نازل شد كه مردم در آستانه يك جنگ قرار گرفته بودند و به خاطر دشوارى ها و تبعاتى كه جنگ دارد ، ناراضى بودند . خداوند متعال ، آنان را به قليل بودن متاع دنيا و بهتر بودن متاع آخرت متوجه مى سازد . بديهى است كه جنگ ، ويرانگر و زيان بار است ؛ اما اگر انسان به اين نكته توجّه كند كه آنچه از دنيا در دست دارد ، چيز مهمى نيست ، در برابر فقدان و زيان ناشى از جنگ ، مقاوم خواهد شد . اين ، اختصاص به جنگ نداشته ، در همه جا كاربرد دارد .

۴ . دنيا ناپايدار است

وقتى كشتى بخواهد در ساحل ، پهلو بگيرد ، لنگر مى اندازند و آن را به محلى محكم و ثابت مى بندند . كشتى زندگى نيز همين گونه است .
اگر مى خواهيد زندگى موفق و رضايت بخشى داشته باشيد ، بايد به چيزى و جايى دل ببنديد كه پايدار و تغييرناپذير باشد . به ياد داشته باشيد كه: «آنچه نپايد ، دل بستگى را نشايد» .
يكى از ويژگى هاى مهم دنيا ناپايدارى آن است . امام على عليه السلام در توصيف ناپايدارى دنيا مى فرمايد:
[ دنيا] سرايى است به بلا آميخته و به نيرنگ ، شناخته شده . احوال آن ناپايدار است و ساكنان آن ، ايمن نيستند . احوالش گوناگون و حالاتش گذرنده است ... . ۲
و به فرموده پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله پيامد دل بستن به چنين دنيايى افزايش حزن

1.سوره نساء ، آيه ۷۷ .

2.نهج البلاغة ، خطبه ۲۲۶ ؛ ر . ك : عيون الحكم والمواعظ، ص۹۱ .

  • نام منبع :
    هنر رضايت از زندگي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    rl
    تاریخ انتشار :
    02/01/1387
    نوبت چاپ :
    h,g
تعداد بازدید : 2953
صفحه از 188
پرینت  ارسال به