117
هنر رضايت از زندگي

طلب و خواسته ، به معناى عام آن ، يكى از واقعيت هاى حيات انسانى است . ما در زندگى خود، خواسته هاى متفاوتى داريم و براى به دست آوردن آنها تلاش مى كنيم . يكى از رموز موفّقيت ، اين است كه مهارت كافى در طلب و خواسته خود داشته باشيم . حضرت به اين حقيقت اشاره مى كنند كه در طلب كردن بايد آنچه را وجود دارد ، طلب كرد ، نه آنچه را دوست مى داريم .
نكته ديگرى كه حضرت بيان مى دارد اين است كه ، پيامد طلب كردن ناممكن ها «حسرت» است . كسى كه انتظاراتى دارد و به آنها نرسيده است ، پيوسته حسرت و افسوس خواهد خورد ؛ افسوس تحقّق نيافتن خواسته ها و از دست رفتن عمر و سرمايه هاى زندگى .
همين واقعيت ، يكى از امورى است كه امام صادق عليه السلام به اصحاب خود آموزش مى دهد تا زندگى بهترى داشته باشند. روزى حضرت ، خطاب به اصحاب خود فرمود :
چيز محال را آرزو نكنيد.
اصحاب با تعجب پرسيدند: «چه كسى محال را آرزو مى كند؟» . حضرت با صراحت فرمود:
شما، آيا آرزوى آسودگى [مطلق] در دنيا را نداريد؟
اصحاب گفتند : چرا! حضرت فرمود:
آسودگى [ مطلق] در دنيا براى مؤمن ، محال است . ۱
اگر انسان بداند دنيا جاى راحتى نيست ، راحتْ زندگى مى كند و از ناملايمات ، به تنگ نمى آيد . از اين رو ، بخش مهمى از متون دينى به آشنا كردن مردم با اين واقعيت ، اختصاص دارد .

1.بحار الأنوار، ج۷۸، ص۱۹۵، ح۵۲.


هنر رضايت از زندگي
116

عنوان يك واقعيت پذيرفت . قرآن كريم درباره واقعيت زندگى انسان در دنيا مى فرمايد :
«لَقَدْ خَلَقْنَا الْاءِنسَـنَ فِى كَبَدٍ . ۱ به يقين ، ما انسان را در سختى آفريديم» .
اساسا راحتى ، براى دنيا آفريده نشده و بديهى است كه طلب كردن آنچه وجود ندارد ، مايه رنج و عذاب مى شود . پيامبر خدا صلى الله عليه و آله در اين باره مى فرمايد:
همانا خداوند ـ عزّ وجلّ ـ مى فرمايد : ... من ، آسايش را در بهشت قرار دادم و مردم ، آن را در دنيا مى جويند و از اين رو ، آن را نمى يابند . ۲
يافتن آنچه وجود ندارد ، به ناكامى منجر مى شود و احساس ناكامى ، موجب افسردگى و نارضايتى خواهد شد . پيامبر خدا صلى الله عليه و آله در روايت ديگرى ، به اين اصل اشاره مى كنند كه چنين انتظارى گذشته از ناكامى ، مايه افزايش درد و رنج مى گردد :
هركس چيزى را طلب كند كه آفريده نشده ، خود را به زحمت انداخته است و چيزى نصيب او نمى گردد . ۳
زُهْرى نقل مى كند كه : روزى امام سجاد عليه السلام به يكى از كسانى كه در مجلس ايشان حاضر بود ، رو كرد و فرمود :
تقواى الهى داشته باش و خواسته خود را كوتاه كن و آنچه را آفريده نشده ، طلب نكن ؛ زيرا كسى كه آنچه را آفريده نشده طلب كند ، جان او از حسرت ، به شماره مى افتد و به خواسته خود نمى رسد . ۴

1.سوره بلد ، آيه ۴ .

2.عوالى اللآلى ، ج۴ ، ص۶۱ ، ح۱۱ .

3.جامع الأخبار ، ص ۵۱۷ ـ ۵۱۸ ، ح ۱۴۶۴ .

4.الخصال ، ص ۶۴ ، ح ۹۵ .

  • نام منبع :
    هنر رضايت از زندگي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    rl
    تاریخ انتشار :
    02/01/1387
    نوبت چاپ :
    h,g
تعداد بازدید : 2972
صفحه از 188
پرینت  ارسال به