97
هنر رضايت از زندگي

و گرامى مى دارند ، پس بگو : اين ، فضيلتى است كه آنها در خويش پديد آورده اند. ۱
اين كه انسان ، تكريم ديگران را نشانه بزرگوارى خودشان بداند ، تأثير مهمّى در جلوگيرى از تكبّر دارد.

روش برخورد با توهين و تحقير

و اما در برابر توهين هاى ديگران چه بايد كرد؟ يكى از عوامل مهم در تنيدگى و نارضايتى ، آزارها و توهين هايى است كه ممكن است از سوى ديگران به انسان برسد . چگونه مى توان اين وضعيت را تحمّل كرد؟ راه مقابله صحيح با آن چيست؟ امام سجاد عليه السلام در ادامه حديث ، به اين مطلب پرداخته ، مى فرمايد :
و اگر از آنان آزار و دورى كردن ديدى ، بگو : اين ، به خاطر گناهى است كه انجام داده ام .
اگر انسان ، تكريم ديگران را به خودشان برگرداند و توهين آنها را نتيجه كردار خودش بداند ، به روابط اجتماعى ، آسيبى وارد نمى شود و اين ، نقش مهمى در رضايت از زندگى خواهد داشت . امام سجاد عليه السلام در پايان ، به نقش اين نگرش در رضايت از زندگى و لذّت بخش كردن حيات مى پردازد :
به تحقيق ، هر گاه چنين كردى ، خداوند ، زندگى را بر تو آسان مى كند و دوستانت را زياد مى گرداند و دشمنانت را اندك مى سازد و از نيكى آنان خرسند مى شوى و از بى مهرى آنان افسوس نمى خورى . ۲

1.همان جا .

2.الاحتجاج ، ج۲ ، ص۳۲۰ ؛ التفسير المنسوب إلى الامام العسكرى، ص۲۶ ؛ بحار الأنوار، ج۷۱، ص ۲۳۰ .


هنر رضايت از زندگي
96

مى سازد :
اى زهرى! بر عهده توست كه مسلمانان را به منزله خانواده خود بشمارى ؛ پس بزرگ آنان را به منزله پدرت ، و كوچك آنان را به منزله فرزندت ، و همسال آنان را به منزله برادرت بِدان . در اين صورت، دوست دارى كدام يك از آنان را مورد ستم قرار دهى؟ و دوست دارى كدام يك از آنان را نفرين كنى؟ و دوست دارى آبروى كدام يك از آنان را ببرى؟ ۱
در اين كلام ، اصل «خانواده اجتماعى» به خوبى بيان شده است و به راستى ، كسى كه همه را جزو خانواده خود بداند ، حاضر نيست به كسى ستم كند و يا نفرين نمايد و يا آبروى كسى را بريزد . اين اصل ، افتخار آموزه هاى دينى در بُعد اجتماعى است و به عنوان يك روش يا مهارت ، نقش مؤثّرى در كاهش ناراحتى هاى اجتماعى و افزايش آرامش در روابط اجتماعى دارد .

روش برخورد با تعريف و تمجيد

بخشى از تعامل ما با ديگران را مسئله تعريف و تمجيد از يك سو، و توهين و تحقير از سوى ديگر ، شامل مى شود. به همين منظور ، بخشى از مهارت هاى ارتباطى به چگونگى برخورد با اين پديده ها مربوط مى شود . ما بايد بدانيم چه واكنشى در برابر اين پديده از خود نشان دهيم .
در ادامه حديث قبل ، حضرت به مسئله تكريم در سطح جامعه اشاره كرده، راه رويارويى صحيح با آن را بيان مى دارد ، به گونه اى كه از ديگران طلبكار نباشيم و آنان را بهتر بدانيم . حضرت ، درباره تكريم هاى اجتماعى مى فرمايد :
و اگر ديدى كه مسلمانان ، تو را بزرگ مى شمرند و حرمت مى نهند

1.الاحتجاج ، ج۲ ، ص۳۱۹ ؛ التفسير المنسوب إلى الامام العسكرى، ص۲۵ ؛ بحار الأنوار، ج۷۱، ص۲۲۹ .

  • نام منبع :
    هنر رضايت از زندگي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    rl
    تاریخ انتشار :
    02/01/1387
    نوبت چاپ :
    h,g
تعداد بازدید : 3009
صفحه از 188
پرینت  ارسال به