باید برای مصون ماندن از صدمات شرور به دنبال پناهگاه باشد. خداوند خالق تمام پدیدههای عالم است و لذا او بهترین پناهگاه در برابر رخدادهای سخت خواهد بود.
از این رهگذر بندگان مخلَص در هر حال به خداوند پناه میبرند. حضرت یوسف علیه السّلام هنگامی که به عنوان برده در خانه عزیز مصر بود، به خداوند سبحان پناهنده شد: (وَ رَاوَدَتْهُ ٱلَّتِى هُوَ فِى بَيْتِهَا عَن نَّفْسِهِ وَ غَلَّقَتِ ٱلْأَبْوَابَ وَ قَالَتْ هَيْتَ لَكَ قَالَ مَعَاذَ ٱللَّهِ؛ و آن زنی که وی در خانهاش بود، از او به رفق و فریب درخواست کامجویی کرد و درها را محکم بست و گفت: بشتاب، من از بهر تو آمادهام. یوسف گفت: پناه میبرم به خدا).۱ همینگونه آنگاه که در مسند قدرت بود، زمانی که برادران از او خواستند تا یکی دیگر را به جای بنیامین بگیرد، میفرماید: (قالَ مَعاذَ اللَّهِ أَنْ نَأْخُذَ إلَّا مَنْ وَجَدْنا مَتاعَنا عِنْدَهُ إِنَّا إِذاً لَظالِمُون؛ گفت: پناه بر خدا که جز کسی را که متاع خود را نزد او یافتهایم بگیریم، که در غیراین صورت ما حتماً ستمکاریم).۲
رسول گرامی صلی الله علیه و آله هنگام مواجهه با شر به خداوند پناه میبرد: (أَعُوذُ بِرَبِّ ٱلْفَلَقِ؛ پناه میبرم به پروردگار سپیدهدم).۳ ازآنجاکه رسول خدا نیز یک انسان است (قُلْ اِںݧݐَّمآٰ اَنَا بَشَرٌ مِٮݦݩݩݒݨْلݦُكُمْ)۴ ممکن بود مورد تهاجم انواع شرور قرار گیرد. با نگاهی توحیدی، تنها خالق عالم میتواند بشر را از هجمه شرور محافظت نماید و خود مغلوب هیچ شری نگردد؛ لذا پیامبر صلی الله علیه و آله میفرماید: (اَعݧݧݧُوذُ بِرݦَبِّ الْفَلݩَقِ).
رسول خدا صلی الله علیه و آله از چه به خدای فلق پناه میبرد؟ قرآن میفرماید: (مِنݨْ شَرݦِّ ماٰ