تاريخ انتشار: پنج شنبه 1401/9/24
کد خبر: 75680

دکتر عباس پسندیده: آیت ‌الله ری ‌شهری را باید آغازگر نسل جدید حدیث پژوهی در نسل معاصر دانست

حجج اسلام و المسلمین طباطبایی، سبحانی و پسندیده، فعالیت‌های آیت‌الله ری‌شهری در پنجاه سال خدمتش به علوم حدیث را از ابعاد مختلف بررسی و تصریح کردند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه قرآن و حدیث، حجت الاسلام و المسلمین دکتر عباس پسندیده، رئیس پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی در میزگردی که در مراسم مشترک هشتمین جشنواره پژوهشی پژوهشگاه قرآن و حدیث و آیین گرامیداشت هفته پژوهش دانشگاه قرآن و حدیث که صبح روز چهارشنبه ۲۳ آذر ماه ۱۴۰۱ در تالار علامه مجلسی موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث برگزار شد، به تبیین ویژگی‌های علمی و پژوهشی آیت‌الله محمدی ری ‌شهری پرداخت.

 

ایشان آیت‌الله ری‌شهری را آغازگر نسل جدید حدیث پژوهی عنوان کرد و گفت: فعالیتهای حدیثی مرحوم آیت الله ریشهری، یک نقطه عطف در سیر حدیث شناسی به شمار می رود که منشا اثر فراوان خواهد بود و به همین جهت در تاریخ حدیث، ماندگار خواهد شد.

 

وی درباره نوع حدیث ‌پژوهی آیت‌ الله ری‌ شهری عنوان داشت: دیدگاه محدثان بیشتر دو چیز نمایان می شود: یکی موضوع کتابهای حدیثی و دیگری سبک تبویب احادیث. مثلاً موضوعات کتب حدیثی مرحوم کلینی، شیخ صدوق، علامه مجلسی با یکدیگر متفاوت است. از نظر این دو شاخص، کتاب اصلی ایشان یعنی دانشنامه قرآن و حدیث، هم از نظر عناوین مدخل ها و هم از نظر سبک تبویب، با کتب دیگر محدثان متفاوت است؛ اما مهمتر این که موضوعات دیگر کتب حدیثی ایشان، یک تمایز جدی و مهم را نشان می دهد؛ کتابهایی مانند توسعه اقتصادی، الگوی شادی، الگوی مصرف، حکمت نامه کودک، حکمت نامه جوان، تحکیم خانواده و ...

 

و در بخش دیگری با اشاره به شاخص سوم ، گفت: افزون بر شاخص موضوعات کتب حدیثی و شاخص تبویب، شاخص مهمتری به نام «سازمان حدیثی» و ساختار تشکیلات حدیثی ایشان وجود دارد که کمتر به آن توجه شده است. وی ادامه داد: مرحوم آیت الله ریشهری، جز کار گروهی، سازمانی حدیثی طراحی کرد که دیدگاه حدیثی ایشان را می توان از لابه لای آن مشاهده کرد. در این ساختار، سهم مهمی برای علوم انسانی مانند روانشناسی، جامعه شناسی، اخلاق، کلام اهل بیت(ع) در نظر گرفته شده بود. وارد ساختن مطالعات حدیثی به عرصه علوم انسانی، یک تحول متمایز است که من آن را حدیث پژوهی مدرن می نامم.

 

حجت ‌الاسلام و المسلمین دکتر پسندیده توضیح داد: مثلاً در حوزه فقه الحدیث یا فهم روشمند احادیث، الان به این ظرفیت رسیده‌ایم که فقه الحدیث اخلاقی متفاوت از فقه الحدیث دانش فقه است، و یا مطالعات کلام، روش‌شناسی خاص خود را دارد و یا در فهم روان‌شناختی از احادیث و آیات قرآن کریم، روشی نو و متمایز به دست آمده است و همه اینها در یک روند تماملی قرار دارند.

 

لازم به ذکر است در میزگرد تبیین ویژگی های ممتاز مرحوم آیت الله ری شهری در حوزه های مختلف دانشی همزمان با  هشتمین جشنواره پژوهشی پژوهشگاه قرآن و حدیث و آیین گرامیداشت هفته پژوهش دانشگاه قرآن و حدیث در روز چهار شنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۱ از ساعت ۹:۳۰  تا ۱۲  با حضور  حجت الاسلام و المسلمین و المسلمین سیدعلی قاضی عسکر، تولیت حرم حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام و ریاست موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث، حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار، رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث و حجت الاسلام و المسلمین عبدالهادی مسعودی، رئیس دانشگاه قرآن و حدیث و پژوهشگران، اساتید، فرهیختگان علمی، دانشجویان و اهالی رسانه برگزار شد حجج اسلام آقایان سیدمحمدکاظم طباطبایی، دکتر محمدتقی سبحانی و دکتر عباس پسندیده سخنرانی کردند.