هرگاه روزه زیانرسان باشد، افطار آن بر مکلف واجب است.۱
بر اساس آنچه بیان شد مراقبت از جسم و پرهیز از هر گونه زیان رساندن به آن از جمله وظایف شرعی و اخلاقی انسان مؤمن و خردمند بشمار میرود و کوتاهی در نگهداری و مراقبت از آن ناپسند بوده بازخواست خداوند را به دنبال خواهد داشت.
ج ـ انواع رفتارهای اخلاقی با جسم خود
برای تأمین سلامت جسم و مراقبت از آن، سه رفتار کلی را میبایست در نظر داشت و به آن اهتمام ورزید. این رفتارها عبارت است از: رعایت بهداشت، تغذیه مناسب و درمان در صورت نیاز. در اینجا بهاختصار به هریک خواهیم پرداخت.
۱. بهداشت و پاکیزگی
ازآنجاکه سلامتی، نعمت و موهبتی الهی است که آدمی برای نیل به کمال بدان نیازمند است، مراقبت از سلامت جسم به منزله وظیفهای عقلی و اخلاقی مورد تأکید است. در این جهت رعایت بهداشت و پاکیزه بودن، از توصیههای جدی است که پیشوایان دین نیز به آن اهتمام داشتهاند. پاکیزگی و نظافت نه فقط کانون توجه پیشوایان، بلکه مورد عنایت فرشتگان الهی نیز بوده است. این امر تا اندازهای مهم و برای برقراری ارتباط با دیگران ضروری و اخلاقاً نیز موجب حفظ حرمت و کرامت نفس خویش و رعایت حقوق افراد پیرامونی میشود که پیامبر صلی الله علیه و اله دراینخصوص میفرماید:
این بدنها را پاکیزه سازید، خدا شما را پاکیزه گرداند؛ زیرا هیچ بندهای نیست که شب با بدنی پاکیزه بخوابد مگر آنکه فرشتهای در کنار او میخوابد و هیچ ساعتی از شب از این پهلو به آن پهلو نمیشود مگر آنکه فرشته او را دعا کرده، میگوید: خدایا بندهات را بیامرز زیرا با بدنی پاکیزه خوابیده است.۲
همچنین امام علی علیه السلام در تبیین اهمیت و لزوم رعایت پاکیزگی و بهداشت میفرماید: