در برخی روایات دیگر هشدار داده شده است که امور پَست، شایسته کرامت انسان نیست و انسان خردمند کسی است که ارزش خویش را بشناسد و آن را با چیزی معاوضه کند که در آن معامله متحمل زیان نشودو سرمایه عمر و هستی خویش را به ثمن بخس نفروخته باشد. امام علی علیه السلام درباره مراقبت از کرامت نفس خویش و میزان ارزش آن میفرماید:
اکرم نفسک عن کل دنیة و ان ساقتک الی الرغائب فإنک لن تعتاض بما تبذل من نفسک عوضاً و لا تکن عبد غیرک و قد جعلک الله حرا.۱
نفس خویشتن را با دوری از هر پستی گرامی بدار، اگرچه تو را به سوی تمایلاتت فرا بخواند؛ زیرا در ازای آنچه هزینه میکنی، عوضی دریافت نخواهی کرد. و بندة غیر از خودت نباش؛ چرا که خدا تو را آزاد آفریده است.
بنابراین نفس هر کس در نظر خویش باید به اندازهای مهم، محترم و عزیز باشد که برای اصلاح امتی نیز به خود اجازه ندهد خویشتن را به گناه آلوده کند؛ چرا که وظیفه هر فرد، در گام نخست نجات نفس خویش از هلاکت، ضلالت و گمراهی است؛ سپس نوبت به دستگیری از ارحام و بستگان و بقیه همنوعان خواهد رسید. ازاینرو قرآن کریم پیش از هر چیز نجات نفس خویش را تذکر میدهد:
(یا أیهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أنْفُسَکمْ وَ أهْلِیکمْ ناراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجارَةُ عَلَیها مَلائِکةٌ غِلاظٌ شِدادٌ لا یعْصُونَ اللهَ ما أمَرَهُمْ وَ یفْعَلُونَ ما یؤْمَرُونَ).۲
ای اهل ایمان، خود و خانوادهتان را حفظ کنید از آتشی که هیزم آن انسانها و سنگهاست؛ بر آن موکلاند ملائکه سختگیر و محکم که خدا را در آنچه امر فرموده مخالفت نمیکنند و به آنچه امر شوند عمل میکنند.
از نگاه قرآن کریم، هدایت یکی از بندگان خدا و احیای او به منزله نجات و هدایت همه انسانهاست؛۳ اما نه به قیمت هلاک کردن نفسی دیگر؛ زیرا هریک از نفوس انسان ارزشی برابر با همه انسانها دارد و نفس هیچکس بر نفس دیگری