153
رفتار اخلاقی انسان با خود

فصل پنجم:

مواجهه شناختی با خود

در مسیر اصلاح رفتار اخلاقی با خود، این پرسش مهم مطرح می‌شود که انسان با خود چگونه مواجه می‌شود؟ برای پاسخ به این پرسش باید گفت که هر کس سه نوع مواجهه با خود دارد که عبارت است از: مواجهه شناختی، مواجهه احساسی و مواجهه رفتاری. در سه فصل پیش رو، این سه نوع مواجهه را تبیین خواهیم کرد. در این فصل مواجهه شناختی انسان با خود بررسی خواهد شد.

مواجهه شناختی

به نظر می‌رسد مبنای اصلی اصلاح رفتار اخلاقی با خود، «شناخت خود» است و این نکته کانون تأیید و تأکید همه اندیشمندان و صاحب‌نظران علم اخلاق است. بنابراین، نخستین و مهم‌ترین اقدام هر انسان در ارتباط با خود، باید «خود شناسی» باشد. وجود روایات فراوان در فضیلت، اهمیت، آثار و برکات شناخت نفس و زیان‌ها و خسارات جهل به خویش و منزلت خود، شاهدی صادق برای ارزشمندی تلاش در مسیر «خود‌شناسی» است. به‌راستی وقتی راه شناخت خدا، از خود‌شناسی می‌گذرد۱ و با شناخت خود می‌توان به همه کاستی‌ها و ضعف‌ها و همچنین توانمندی‌ها و استعداد‌های خود واقف شد، آیا جز این است که سودمندترینِ

1.. بحار الانوار: ج۷۰ ص۷۲: دخل رجل علی رسول الله صلی الله علیه و اله فقال: یا رسول الله کیف الطریق الی معرفة الحق؟ فقال: معرفة النفس.


رفتار اخلاقی انسان با خود
152

شوند، باید یا با عقل یا قلب یا با هر دو شناخته شوند. شاید راز اهمیت فراوان قلب به منزله ابزار معرفتی و در نتیجه ادراکات قلبی، نزد ادیان، همین نکته مهم باشد.

۵. انسان برای خودشناسی و خودآگاهی، به همه ابزارهای شناخت خود نیازمند است؛ اما خودآگاهی حقیقی، با معرفت قلبی میسر است و دست‌کم، در موضوع خودشناسی، از اقسام دیگر معرفت مهم‌تر است.

  • نام منبع :
    رفتار اخلاقی انسان با خود
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1392
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 7412
صفحه از 327
پرینت  ارسال به