۷ ـ ۳. برتری ارتباط با نزدیکان در روابط اجتماعی
اصل هفتم از اصول ارزششناختی برای پاسخگویی به نیازهای ارزشی جامعه، اصل «برتری ارتباط با نزدیکان در روابط اجتماعی» است. این اصل برپایه این حقیقت استوار است که ارتباط افراد جامعه با همدیگر و پیوند زندگی آنان در یک سطح نیست. زندگی برخی افراد در تمام شبانهروز با یکدیگر پیوند خورده و در همه ابعاد و مسائل زندگی با هم ارتباط دارند. برخی نیز ارتباطشان در این حد نیست.
با اینکه زندگی افراد، خواه ناخواه به هم مربوط است و مستقیم و غیرمستقیم به هم پیوند خورده است، اما در این ارتباطات، خطوط پررنگ و کمرنگی وجود دارد که شدت و ضعف و تفاوت بسیاری با هم دارند. این تفاوت ارتباطات و دوری و نزدیکی افراد، زمینه دیگری برای شکل گرفتن حقوق و تکالیف اجتماعی است که سبب نوعی تقسیم وظیفه میشود.
مراتب و درجاتی که در رابطه افراد وجود دارد، مقتضی حقوق و تکالیف مختلفی برای آنان است و تکالیف فرد نسبت به یکایک افراد جامعه کاملاً یکسان نیست، بلکه به تناسب دوری و نزدیکی و تماس و خویشاوندی، تفاوت دارد. همچنین حقوقی که بر یکدیگر دارند، متأثر از این عامل، دارای درجات و کیفیتهای متفاوتی خواهد بود.
حاصل آنکه یکی از معیارهای اختلاف حقوق و تکالیف، درجهبندی ارتباطات اجتماعی است که باید ترتیب اهم و مهم در آنها رعایت شود؛ چنانکه خداوند متعال فرمود:
(وَأُوْلُوا اْلأَرْحامِ بَعْضُهُمْ أَوْلی بِبَعْض فی كِتابِ اللَّه)۱.
و برخی خویشاوندان در کتاب خدا نسبت به بعضی دیگر اولویت دارند.
آیه فوق بر این اصل تأکید میکند که حتی خویشان و بستگان ما نیز یکسان