39
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

فصل یکم

اهمیت و جایگاه همسایه‏‏داری

۱. فلسفه همسایگی و همسایه‏‏داری

چون رعایت فرهنگ همسایگی از مظاهر مدنیّت به شمار می‏‏آید، فلسفه همسایگی و ارزش همسایه‏داری را باید در فلسفه تمدّن جست‏وجو کرد. «تمدّن»، مفهومی در مقابل بادیه نشینی است. دهخدا تمدّن را به معنای تعلّق به اخلاق شهر و انتقال از خشونت و جهل به حالت ظرافت، انس و معرفت معنا کرده است.۱ ویل دورانت نیز مواردی همچون سنت‏های اخلاقی، کوشش در راه معرفت و بسط هنر را از ارکان اساسی تمدّن برمی‏‏شمارد.۲

بنابراین «تمدّن» به معنای شهرنشینی و زندگی اجتماعی است که در آن مردم برای فراهم ساختن اسباب ترقّی و آسایش خود، در امور زندگی با یکدیگر همکاری دارند.۳ به بیان دیگر، تمدّن، حاصل تعالی فرهنگ و پذیرش نظم اجتماعی است۴؛ ازاین‏رو هدف از همسایگی، تن دادن به زندگی جمعی برای دست‏یابی به رشد، ترقّی و آسایش خواهد بود.

1.. لغت‏‏نامه دهخدا، ج۱، ص۷۸۰، واژۀ تمدّن.

2.. تاریخ تمدن ویل دورانت، ج۱، ص۳.

3.. فرهنگ لغت عمید، واژۀ تمدّن.

4.. فرهنگ و تمدّن اسلامی، ص۱۹.


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
38

در جامعه‏‏شناسی نیز اجتماعی بودن انسان در کنار اصالت فرد و رابطه متقابل میان افراد با کل جامعه، سبب نیازمندی جامعه به قانون می‏شود و ضرورت وجود قانون نیز حقوقی را برای همه افراد جامعه به وجود می‏آورد که همگان در برابر حقوق یکدیگر مکلّف‏‏اند و تکلیف نیز مستلزم مسئولیت است؛‏‏ بنابراین مسئولیت اخلاقی و حقوقی انسان در حوزه تعاملات اجتماعی ایجاب می‏‏کند که پیامدهای کارهای اختیاری افراد بر عهده خود آنها باشد.

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10984
صفحه از 268
پرینت  ارسال به