مختلف انسانی را در سایه اصول و معیارهای اخلاقی تبیین و در سطوح مختلف جامعه، اجرا و نهادینه سازد.
حاصل آنکه پژوهش حاضر مبتنی بر قواعد اخلاق معاشرت با رویکرد «اسلامی» است و به همین سبب در اخلاق همسایگی مهمترین هنجارها (حقوق و مسئولیتهای اخلاقی و رفتاری) در تعامل با همسایگان براساس مبانی و معیارهای اخلاقی پذیرفته شده در اسلام مطرح میشود و در ادامه، برخی از مهمترین مشکلات و آسیبهای فراروی همسایگان در محیط شهری، بهویژه در زندگی آپارتمانی مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد.
د. پیشینه تحقیق
برپایه بررسیهای نویسنده، تا کنون پژوهشی جامع و قابل توجّه در موضوع اخلاق همسایگی و مسائل آن به زبان فارسی نگارش نشده است، جز چند کتاب که آنها نیز به بررسی اخلاق همسایگی از نظرگاه قرآن و حدیث نپرداختهاند:
نخستین کتاب، اخلاق همسایهداری و آپارتماننشینی۱ است که در آن، توجه خاصی به مجموعه احادیث نشده است و همچنین آثار و فواید رعایت اخلاق همسایگی در عرصههای مختلف زندگی تبیین نشده است. نیز در این کتاب، اصول اخلاقی و اجتماعی مربوط به همسایهداری در پانزده صفحه محدود شده و سایر فصول به فواید و اشکالات زندگی آپارتمان نشینی اختصاص یافته است و در ادامه، راهکارهای توجّه به اخلاق همسایهداری در برنامههای رسانه آمده است.
دومین کتاب، همسایه ما سایه ماست۲ میباشد که با رویکرد تبلیغی نگارش یافته و به همین منظور، سراسر کتاب را حکایتها و داستانهای متعدد و متنوع، به شکل کشکولی فرا گرفته است.