231
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

به صلح و اصلاح دست یافت.۱

این‏‏ گونه رفتار کردن با همسایگان ناسازگار، از یک سو با اصول اخلاقی انسان‏‏شناسی در همسایگی همچون «مسئولیت» و «کرامت» قابل توجیه است و از سوی دیگر با تکالیف اخلاقیِ «خیرخواهی»، «احسان» و «عفو و گذشت» همسوست.

ج. تدوین و تصویب آیین‏‏نامه داخلی

آپارتمان‏ها محل سکونت افراد است و همه اتفاقات و مراحل مختلف زندگی اعضا در همین محل شکل می‏‏گیرد؛ پس بایسته است که برای ایجاد آرامش و آسایش بیشتر و حفظ و ارتقای موقعیت اجتماعی و خانوادگی اعضا آیین‏‏نامه انضباطی و اخلاقی واحدی را با همفکری و کمک همگی تدوین کرد و در مجمع عمومی به تصویب ساکنان رساند و در انجام و رعایت کامل آن کوشید تا از بروز اختلاف‏ها و تنش‏های احتمالی جلوگیری شود.

بنابراین برای پیشگیری از مزاحمت‏‏ها و مشکلات احتمالی دیگر، تدوین آیین‏‏نامه داخلی و تصویب آن در مجمع عمومی سالانه، راهکاری قابل اجرا در محیط‏‏های آپارتمانی است که در واقع، نوعی پیمان دسته‏جمعی خواهد بود که دربردارنده میثاق‏‏های اخلاقی و قواعد انضباطی زندگی جمعی است و می‏تواند سبب پیشگیری یا حلّ بسیاری از اختلافات، ناسازگاری‏‏ها و دیگر مشکلات این مجموعه‏ها شود.

راهکارهای درمانگرانه

الف. صبر و شکیبایی

بدیهی است که یکی از راهکارهای عملی در مواجهه با مزاحمت‏‏های همسایگان،

1.. البته فنون و مهارت‏‏های دیگری نیز وجود دارد که می‏‏توان با آنها زمینه‏‏های ناسازگاری و تنش را از بین برد یا آنها را به حداقل رساند؛ مهارت‏‏هایی مانند مرموز سازی، قلّاب ‏‏کردن، تبرئه، تمرکز بر نقاط قوت، ایفای نقش مقابل، خودآرام سازی و... (ر.ک: «کارکردها و فنون مدارا در زندگی اجتماعی»).


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
230

ب. رفق و انعطاف‏‏پذیری

برخی مشکلات و گره‏‏های موجود در روابط همسایگان، تنها با رفق و انعطاف‏‏پذیری قابل حل است؛ زیرا وجود سلایق مختلف و تفاوت در نگرش و سبک زندگی افراد، امری طبیعی و پذیرفته شده است و ممکن است هر کسی از عملکرد خود دفاع کند و نمی‏توان همه برنامه‏‏ها، اخلاق‏‏ و رفتارهای همسایه را تغییر داد، اما بهترین راهکار در تعامل با دیگران این است که با تلاش و مدیریت عاقلانه، از تبدیل این تفاوت‏‏ها به تعارض و دشمنی جلوگیری کرد و نگذاشت اختلافات به گونه‏‏ای شود که گره‏‏گشایی و حل آنها ناممکن گردد.

راهکار آموزه‏‏های دینی در چنین موقعیت‏‏هایی «رفق و انعطاف‏‏پذیری» است. رفق که انعطاف‏‏پذیری، مؤلفه اصلی آن محسوب می‏‏شود، ملکه‏‏ای است که شخص در ارتباط با دیگران براساس عناصر پنج‏‏گانه پذیرش، همراهی، میانه‏‏روی، آسان‏‏گیری و تأنّی رفتار می‏‏کند.۱

رفق و انعطاف‏‏پذیری سیاستی پیشگیرانه است که در سایه آن، همسایگانِ ناسازگار از ترویج خشونت و توسعه اختلاف مصونیت می‏‏یابند؛ چنان‏که امام علی علیه السلام می‏فرماید: «الرِّفقُ‏ یفُلُّ حَدّ المُخالَفَةِ»۲؛ رفق، شدت مخالفت را کُند می‏‏سازد. نیز فرمود: «الرِّفْقُ‏ یؤَدِّی إِلَى السِّلْم‏»۳؛ رفق، به صلح و آشتی منجر می‏‏شود.

بنابر آنچه گفته شد، در مواجهه با ناسازگاری همسایگان می‏‏توان نخست به تغافل و چشم‏‏پوشی متوسّل شد و سپس در صورت تکرار، آنها را با انتقاد نرم مواجه ساخت و پس از آن با تدبیر به ایشان فرصت داد و در مدت مورد نظر با آنها همراهی کرد و در صورتی که نتیجه‏ای گرفته نشد، از انتظار و توقع خود دست شست و راه صبر و تحمل همیشگی را در پیش گرفت تا شاید با کاهش مخالفت‏‏ها

1.. معیارها و شاخص‏‏های رفتاری رفق، ص۲۹.

2.. تصنیف غرر ‏‏الحکم و درر ‏‏الکلم، ص۲۴۴، ح۴۹۷۷.

3.. همان، ص۲۴۴، ح۴۹۷۹.

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10092
صفحه از 268
پرینت  ارسال به