225
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

و تلاش‏‏هایی را برای تحقق هدفی مشترک انجام دادن است۱؛ بنابراین همیاری و همکاری اجتماعی به معنای قبول همکاری آگاهانه و از روی میل و اراده برای رسیدن به یک هدف خاص است؛ از همین رو انسجام و یگانگی مردم یک جامعه، اسباب حرکت آنها به سمت هدف‏های مطلوب است و رشد جامعه را در پی خواهد داشت.

همکاری و تعاون اجتماعی، فضایی مناسب برای رهایی از خودخواهی و منافع شخصی را فراهم می‏‏سازد تا افراد بتوانند روحیات و اخلاقیات شایسته و پسندیده را تجربه کنند و جامعه‏‏ای منسجم را به وجود آورند.

به همین دلیل اساس زندگی اجتماعی و قوانین اقتصادی و اجتماعی اسلام بر اصل تعاون استوار است و قرآن کریم برای تثبیت روحیه مشارکت و همیاری، بر تقویت روح تعهد و عزم عمومی تأکید می‏‏فرماید:

(وتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبِرّ وَالتَّقْوَى وَ لَا تَعَاوَنُواْ عَلَى الْاءِثْمِ وَالْعُدْوَانِ۲؛ یکدیگر را بر نیکوکارى و تقوا یارى کنید و یکدیگر را بر گناه و تجاوز یارى نرسانید).

در زندگی آپارتمانی، زمینه و فضای ترویج فرهنگ همدلی بیشتر از مکان‏‏های دیگر فراهم است. همسایگان با دید و بازدید، شرکت در جلسات مجمع عمومی، ترتیب دادن جلسات آیینی و مراسم فرهنگی در مناسبت‏‏های گوناگون می‏‏توانند فضای تعامل و همدلی را در محیط مجتمع به وجود آورند.

افزون بر موارد یاد شده، هر یک از ساکنان مجتمع می‏‏توانند از ظرفیت‏‏ها و قابلیت‏‏های خود برای ایجاد تعامل و همدلی استفاده کنند؛ برای مثال اگر کسی پزشک است، یک نوبت در هفته، همسایه‏‏ها را با تخفیف ویژه ویزیت کند یا اگر

1.. آلن بیرو، فرهنگ علوم اجتماعی، ص۶۹.

2.. مائده: ۲.


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
224

گاهی به همین دلیل آپارتمان، بدون مدیر رسمی می‏‏ماند که راهکار قانونی برای خروج از بن‏‏بست در این شرایط، دعوت از مالکان و در صورت عدم حضور، دو بار به تأخیر انداختن جلسات با فاصله ۱۵ روز است که پس از طی این روند، طبق ماده ۸ آیین‏‏نامه اجرایی قانون تملّک آپارتمان‏‏ها جلسه سوم با هر تعداد از حاضران رسمیت می‏یابد و تصمیم جمعی در آن برای افراد غایب نیز تعهد ایجاد می‏‏کند.

در نخستین جلسه نیز رئیس مجمع عمومی برای اداره جلسه انتخاب و سپس برای تعیین مدیر یا مدیران رأی‏‏گیری می‏‏شود. شرح تصمیم‏‏ها صورتجلسه می‏‏شود و باید ظرف ۱۰ روز توسط مدیر به اطلاع شرکای غایب برسد.

مدیر ساختمان اختیارات و وظایف مهمی دارد و باید فردی امین و لایق باشد. بیمه تمامی ساختمان در مقابل آتش‏‏سوزی، استخدام دربان برای ساختمان‏‏هایی که بیش از ۱۰ واحد دارند، محاسبات مالی و... جزو وظایف مدیر است و در مقابل، اختیاراتی نظیر تعیین زمان مناسب برای بازی کودکان در مشاعات، نحوه استفاده از پارکینگ و بخش‏‏های مشترک میان ساکنان، تذکر برای رعایت نکات ایمنی و مسائل ضروری درباره آسایش دیگران، اخطار به مالکان برای انجام تعمیرات اساسی یا رعایت حقوق دیگران در تمامی حوزه‏‏های زندگی جمعی و... به وی تفویض می‏‏شود.

ج. ترویج فرهنگ همدلی و همیاری

ترویج همیاری و توصیه به مشارکت در فعالیت‏‏های اجتماعی از راهکارهایی است که در درازمدت می‏تواند زمینه همدلی و همکاری همسایگان در مدیریت مجتمع‏‏های مسکونی را فراهم سازد.

همیاری و تعاون۱ به معنای با هم اقدام کردن، با کسی به طور مشترک عمل‏‏کردن

1.. cooperation

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10073
صفحه از 268
پرینت  ارسال به