191
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

مهمی است که عموماً محققان جامعه‏‏شناسیِ شهر به یک اندازه در پِی شناخت عوامل قوام بخش یا زوال بخش آن بوده‏‏اند.

از منظر صاحب‏‏نظران علوم اجتماعی نیز روابط همسایگی بخشی از «کیفیت زندگی»۱ است که در شرایط جامعه سنّتی، پاسخگوی بسیاری از نیازها بوده است. اکنون نیز اغلب در شهرها و محله‏‏هایی که روابط همسایگی عمیق و گسترده‏‏ای در جریان است، چنین احساسی وجود دارد. این‏که در کنار چه کسانی زندگی کنیم، از نظر اجتماعی و فرهنگی مهم است؛ زیرا نوع مناسبات با همسایگان، بر کیفیت زندگی ما تأثیر می‏‏گذارد.

در دوران پیشامدرن (قبل از ورود صنعت به زندگی بشر) همسایگان در یک محله و کنار یکدیگر زندگی می‏‏کردند و این زندگی جمعی دارای امتیازات بسیاری بود که از آن جمله می‏‏توان به احترام متقابل، خیرخواهی و یاری ‏‏رسانی در سختی‏‏ها اشاره کرد. در آن زمان همه افراد، نوعی رضایت و خرسندی از زندگی محله‏‏ای داشتند؛ زیرا در موقعیت‏‏ها و مجالس شادی و سوگواری، همکار و غمخوار یکدیگر بودند، اما با پیشرفت تکنولوژی، امروزه انسان‏‏ها در آپارتمان‏‏ها محصور شده‏‏اند و هر روز از یکدیگر فاصله بیشتری می‏‏گیرند؛ زیرا با رشد روز‏‏افزون شهر نشینی و تشکیل کلان‏شهرها جامعه شهری بیش از هر زمانی با کاهش مناسبات همسایگی و تضعیف و اضمحلال محله مواجه گردیده است.

بدین ترتیب، مناسبات همسایگی در شهرهای کوچک و بزرگ به دو شکل کلّی دیده می‏‏شود که به طور طبیعی به همسایه‏‏داری و اخلاق همسایگی ابعاد تازه‏‏ای می‏‏بخشد و ما در ادامه به این ابعاد و شکل‏‏های مختلف همسایه‏‏داری خواهیم پرداخت:

۱. همسایه‏‏داری سنّتی

تاریخ و فرهنگ شفاهی و مکتوب اقوام گذشته، از جمله مردم ایران و

1.. کیفیت زندگی، اصطلاحی توصیفی در مباحث جامعه‏‏شناسی و روان‏شناسی اجتماعی است که به سلامت و ارتقای عاطفی، اجتماعی و جسمی افراد و توانایی آنها برای انجام وظایف روزمره اشاره دارد.


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
190

فصل اوّل

ابعاد اخلاق همسایگی در شهر

همسایگی در شهر

همسایگی، بخش مهمی از «عرصه عمومی شهر»۱ است که فرصت ارتباط اجتماعی و انسجام گروهی را برای ساکنان فراهم می‏‏آورد و از این حیث در تقویت انسجام شهر سهم مهمی دارد؛ لذا از نگاه جامعه‏شناسی شهر، همسایگی قلب اجتماع محلی و از مهم‏‏ترین واحدهای اجتماعی است که سازنده و قوام دهنده عرصه عمومی در شهرهاست. عرصه عمومی، محلّی است که مجال مواجهه را فراهم و پیوندهای اجتماعی را تقویت می‏‏کند.۲

بر همین اساس یکی از نگرانی‏‏های مهم جامعه‏‏شناسان و مدیران شهری، حفظ و استمرار حضور همسایگی در عرصه عمومی شهرهاست. در اهمیت این مسئله همین بس که همسایگی و آثار اجتماعی ناشی از آن در محیط‏‏های شهری مدرن، یکی از پرنفوذترین و جذاب‏‏ترین موضوعات پژوهشی در جامعه‏شناسی شهری و حوزه‏‏های مرتبط است. مفاهیمی همچون عِرق همسایگی، احساس همسایگی، تعلّق همسایگی و انسجام همسایگی از مفاهیمی است که محققان در پژوهش‏‏ها و نگاشته‏‏های خود بسیار به کار گرفته‏‏اند.۳ به همین سبب همسایگی از موضوعات

1.. publis sphere

2.. «انسجام در شبکه‏‏های همسایگی شهر مشهد»، به نقل از E. Talen.

3.. همان.

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10101
صفحه از 268
پرینت  ارسال به