مِن حُسنِ العَمَلِ افتقادُ حالِ الجَار۱.
احوالپرسی از همسایه، از کارهای نیک است.
بنابراین احوالپرسی و تفقّد همسایه، از رفتارهای شایسته در تعامل با همسایگان است که میتواند زمینه ایجاد عواطف مثبت و افزایش محبّت را در میان همسایهها فراهم سازد و این کار در جای خود و با شرایط مناسب، هیچگونه هزینه و زحمتی را به دنبال نخواهد داشت.
چکیده فصل
براساس مبانی و اصول بنیادین معاشرت با همسایگان، تکالیف و مسئولیتهایی در حوزه خُلقیات و رفتار پیریزی میشود که همه از متن روایات اهل بیت علیهم السلام درباره حقوق همسایگان و همنوعان استخراج شده است و به نظر میرسد که توجه پیشوایان معصوم علیهم السلام به تکالیف مزبور، از جایگاه ارزشمند و تأثیر شگرف آنها در بهبود روابط همسایگی حکایت دارد.
احسان و نیکوکاری، یاریرسانی، خوشاخلاقی، خوشگمانی، خیرخواهی، عیبپوشی، تجدید پیمان، شکیبایی بر آزار، عفو و گذشت، فروتنی، گرامی داشتن، احوالپرسی و... از مهمترین بایستهها و شایستههای اخلاقی در رفتار با همسایگان در زندگی اجتماعی است.
در میان تکالیف یاد شده، خیرخواهی برای همسایگان از بایستههای اخلاقی است که به نظر مهمتر از سایر مسئولیتهاست؛ زیرا این فضیلت از منظر آموزههای اسلامی یکی از واجبات دینی، بلکه تمام دین و به معناى واقعى، از اصول ادیان الهى به شمار مىرود و به همین دلیل همه پیامبران الهی به آن متّصف و ملتزم بودند.
خیرخواهی در حوزه تعاملات اجتماعی با مصادیق، آثار و مکانیزمی خاص، به