میکنند؛ برای نمونه، امام علی علیه السلام در کلامی کوتاه میفرماید:
۰.ما عَزَّ مَن ذَلَّ جیرانَهُ۱.
کسی که همسایگانش را خوار کند، به عزت نخواهد رسید.
حال که ضرورت و اهمیت اکرام همسایه روشن شد، باید به این مسئله پرداخت که اکرام در چه موقعیتی صورت میگیرد و به چه کارهایی اکرام گفته میشود؟
از معانی و مصادیق کرامت و تکریم که در برخی روایات بیان شده، فهمیده میشود که اکرام، بیشتر در دو موقعیت «نیاز و درخواست» و «بلا و سختی» معنا مییابد؛ زیرا در این موقعیتها آبرو، جان و مال همسایهها در معرض خطر قرار میگیرد که با یاری دیگران و حل مشکلات ایشان، محترم و عزّتمند میمانند.
با توجه به این نکته، به نظر میرسد که همسایگان در موقعیتهای یاد شده، بیشتر ضعیف و ناتوان میگردند و محتاج محبت و کمک دیگران هستند. در این حال، همسایگان دیگر باید با لطف و خدمت بیمنّت و دور از تحقیر، آنان را شادمان سازند.
اکرام همسایه به این است که نیازهای وی برآورده شود، سختیهای زندگیاش برطرف گردد و وسایل جزئی زندگی که به هنگام اضطرار به آنها نیاز دارد، در اختیارش گذاشته شود و در کارهای خیری که انجام میدهد، یاری گردد. این معنا و برداشت (برآوردن نیاز و دفع بلا) از عبارت «وَ بِکرَامَتِهِ یکرِمُ عِبَادَهُ یعْطِیهِمْ إِذَا سَأَلُوا بِحَقِّهِ وَ یدْفَعُ عَنْهُمُ الْبَلَایا بِرَحْمَتِه»۲ فهمیده میشود که از امام صادق علیه السلام در شرح کرامت الهی نسبت به بندگان نقل شده است.
به همین سبب در آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام در تبیین و تفسیر «اکرام»، از ماعون، برآوردن نیاز، پیشکش کردن عطر، جا دادن در مجلس، قرض