نتیجه آنکه عفو و گذشت در زندگی با دیگران، نردبان عزّت و سرافرازی است و بهترین روش تعامل در زندگی آپارتمانی است؛ زیرا زندگی در آپارتمانها شرایط حسّاسی دارد؛ بهگونهای که خواه ناخواه مشکلاتی را برای همسایگان ایجاد میکند. سر و صداها، رفت و آمدها، میهمانیهای دیر وقت و رعایت نکردن قوانین آپارتمان نشینی از مواردی است که همسایه خوب باید با چشمپوشی و رفتار مناسب، آرامش را به خود و دیگران هدیه کند و راه کینهجویی، نفرت و دشمنی را برای همیشه ببندد.
البته نباید از نظر دور داشت که عفو و گذشت، شرایط و انواعی دارد و مراد ما از بخشش و چشمپوشی از خطاها و لغزشهای همسایگان، درباره حقوق فردی و شخصی در شرایطی خاص است؛ مثلاً در شرایطی که عفو و اغماض، موجب پشیمانی و اصلاح همسایه بدکردار میشود، ولی در حوزه حقوق مردمی و قانونی یا در شرایطی که عفو و گذشت، بر جرئت و جسارت فرد در تکرار عمل ناپسندش بیفزاید، باید روش دیگری در پیش گرفت.
۱۱. فروتنی
یکی دیگر از ارزشهای اخلاقی در روابط همسایگان، فروتنی و تواضع است؛ چنانکه امام سجاد علیه السلام در مقام مناجات با خدا عرضه میدارد:
وَ أُلِینُ جَانِبِی لَهُمْ تَوَاضُعاً...۱.
بارخدایا! مرا توفیق ده که از باب فروتنى با ایشان (همسایگان) به نرمی رفتار کنم!
درباره معنای تواضع و تبیین کارکرد آن در مناسبات همسایگی میتوان گفت که تواضع در لغت به معنای اظهار فروتنی، کوچکی و خواری است۲ و در اصطلاح