هرچه براى خاصّان خود منظور مىدارم، براى ایشان هم در نظر بگیرم!
شاید دلیل اهمیت خیرخواهی در روابط همسایگی آن باشد که یکی از کارکردهای خیرخواهی ایجاد محبت و دوستی میان مردم است. طبیعی است که اگر افراد جامعه و بهویژه همسایگان، یکدیگر را کمک کنند و عیبهای همدیگر را با حفظ کرامت طرف مقابل برطرف نمایند، محبت و دوستی میان ایشان فزونی و توسعه مییابد. در همین راستا امام علی علیه السلام میفرماید:
النُّصْحُ یثْمِرُ الْمَحَبَّة۱.
خیرخواهی، محبت و دوستی را به ارمغان میآورد.
این حدیث شریف حکایت از آن دارد که خیرخواهی برای همسایگان و داشتن صداقت و همدلی با آنان سبب افزایش دوستی و علاقه میان آنان میگردد؛ چنانکه میگویند: «دل را به دل، رهی است» یا «دل به دل راه دارد».
بنابراین نیّت خیر و خیرخواهی برای دیگران پیامآور محبت است که اگر از دل صاف و پاکیزه همسایهای برخیزد، فضای محله و شهر را عِطرآگین و شادیبخش میگرداند؛ زیرا کسی که به خیرخواهی مبادرت میورزد، نیّتی جز خیر رسانی و اصلاح ندارد و در نتیجه، رفتارهایی دلسوزانه خواهد داشت. در این صورت اگر طرف مقابل، این دلسوزی و راهنمایی صادقانه را بفهمد، نسبت به شخص خیرخواه اظهار علاقه میکند و زمانی این دلبستگی بیشتر میشود که وی نتیجه آن خیرخواهی را در عمل ببیند.
علاوه بر آنچه گفتیم، خیرخواهی اثر مهم دیگری نیز دارد و آن اینکه شخص خیرخواه را نیز طهارت میبخشد؛ چرا که افراد خیرخواه از دام رذایلی همچون خیانت، حسادت، غیبت، آزار و اذیّت، بیتفاوتیها و... رها میشوند و با یاریرسانی، آموزش، امر به معروف و نهی از منکر، عیبپوشی، دعا، همدردی و سایر مصادیق خیرخواهی،