13
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

مقدمه

انسان‏‏ها برای تأمین نیازهای خود در ابعاد گوناگون، اجتماعات کوچک و بزرگی تشکیل می‏‏دهند که اجتماع همسایگان در یک مکان (محله)، یکی از این تشکّل‏‏هاست. این انجمن بزرگ که بسان خانواده‏ای گسترده می‏نماید، ضمن تأمین برخی نیازها، مسائلی به وجود می‏‏آورد که بر چگونگی معاشرت با دیگران نیز اثرگذار است. به‏طور کلی، عوامل محیطی، هم بر زندگی مادّی انسان‏ها و هم بر روش تفکر و نگرش آنان اثر می‏‏گذارند و زمینه شکل‏گیری فرهنگ‏های مختلف را به وجود می‏آورند.

همسایگی، موقعیتی فیزیکی و اجتماعی است که حیثیت اجتماعی انسان‏ها در آن شکل می‏‏گیرد و بر تجربه‏‏ها، روابط اجتماعی، حساسیت‏‏ها و عواطف انسانی، بسیار اثرگذار است؛ ازاین‏رو در تحقیقات و پژوهش‏‏های جامعه‏‏شناختی و شهرسازی۱، واحد همسایگی (محله) از حیث جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی، مؤلفه بسیار مهمی در تنظیم رفتارو اخلاق‏‏مداری شهروندان و نیز امتناع از نابهنجاری‏‏های اخلاقی - اجتماعی، به شمارآمده است.

1.. هِنری رایتHenry Wright)) و کِلرنس اشتاین (Clarence Stien) در طرح خود برای حل مسائل شهری در یکی از نواحی رادبرنِ نیوجرسیِ آمریکا، ایدۀ بلوک‏‏های مسکونی را مطرح کردند که برپایه جدایی ترافیک پیاد‏ه‏رو و سواره‏‏رو و تأمین سلامت اعضای محله و جلوگیری از حوادث ناگوار پیش‏‏بینی شده بود. کلرنس پِری (Clarence Perry) نیز در سال۱۹۲۹م. تئوری «واحد همسایگی خودیار» را مطرح ساخت که ویژگی‏‏های خاصی داشت (ر.ک: «نظام همسایگی به مثابۀ یک سازمان اخلاق با تأکید بر قرآن و حدیث»).


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
12

مجدد زیر نظر ناظر علمی تکمیل شده و به شکل کتاب تدوین و عرضه شود.

در پایان از همه کسانی که در تولید این اثر نقش ایفا کرده‌اند صمیمانه تشکر می‌کنم و برای ایشان توفیقات روزافزون از خداوند متعال خواستارم. امید است در آینده‌ای نزدیک شاهد به ثمر نشستن آثار دیگری از دانش‌پژوهان جوان دانشگاه قرآن و حدیث، تحت حمایت پژوهشگاه قرآن و حدیث باشیم.

محمّد تقی سبحانی نیا

گروه اخلاق عملی و کاربردی

پژوهشگاه قرآن و حدیث

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10896
صفحه از 268
پرینت  ارسال به