سخن آغازین
توجه به موضوعات روزآمد و تدوین پژوهش های کاربردی، از اهداف پژوهشگاه قرآن و حدیث و برخاسته از تأکید رئیس محترم مؤسسه، آیت اللّٰه محمدی ریشهری است.
اخلاق همسایگی نیز یکی از مهمترین موضوعات روزآمدی است که در دنیای معاصر باید بدان توجه شود و با عنایت به تفاوت محسوس در سبک زندگی شهرنشینی معاصر بازنگری در آن با حفظ اصول اخلاقی برگرفته از معارف اسلامی اجتناب ناپذیر است.
در اثر پیش رو سعی شده است اقتضائات و الزامات سبک زندگی معاصر مغفول نباشد. این کتاب تلاشی هرچند ناکافی ولی مطلوب و درخور تأمل در موضوع اخلاق همسایگی است. انتشار این محصول از دو جهت مایه شادمانی و سرور است؛ از یک سو انتشار یک کتاب که به منزله به بار نشستن تلاش محققِ اثر است، و از سویی دیگر، بالندگی و رشد صاحب اثر که هردو به موازات هم انجام گرفتند و زمینه مباهات دانشگاه و پژوهشگاه قرآن و حدیث و نیز مؤسسه دارالحدیث را فراهم آوردند.
کتاب پیش رو نخست در قالب پایاننامه مقطع کارشناسی ارشد از سوی نویسنده محترم آن که از دانشجویان دانشگاه قرآن و حدیث بود، به راهنمایی صاحب این قلم تدوین و دفاع شد؛ ولی به دلیل اهمیت موضوع و قرارداشتن در برنامه گروه اخلاق عملی و کاربردی پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی، مقرر شد پس از باز نویسی و اصلاح کاستی ها، تحت اشراف گروه اخلاق کاربردی پژوهشگاه یاد شده، در قالب یک کتاب منتشر شود. از این رو، بار دیگر به محقق طرح سپرده شد تا پس از بازبینی محتوایی و ساختاری و نیز بازنویسی