229
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

به همین سبب است که امام علی علیه السلام در سفارش به فرزندش امام حسن مجتبی علیه السلام با عبارتی کوتاه فرمود:

«سَلْ... عَنِ الْجَارِ قَبْلَ الدَّارِ»۱؛ پیش از انتخاب محل مسکونی خود، درباره همسایه‏‏ات تحقیق کن!

شاید راز این سفارش، توجّه دادن به این نکته باشد که همسانی همسایگان در محورهای عقیدتی، اخلاقی، شغلی و... از راهکارهایی است که می‏‏تواند زندگی به دور از اختلاف و تنش را به ارمغان آورد.

آن حضرت در نامه‏ای به حارث همدانی نیز به همین موضوع به شکل غیرمستقیم اشاره فرموده‏اند:

وَ احْذَرْ صَحَابَةَ مَنْ یفِیلُ رَأْیهُ وَ ینْكَرُ عَمَلُهُ فَإِنَّ الصَّاحِبَ مُعْتَبَرٌ بِصَاحِبِه‏ وَ اسْكُنِ الْأَمْصَارَ الْعِظَامَ‏ فَإِنَّهَا جِمَاعُ الْمُسْلِمِینَ وَ احْذَرْ مَنَازِلَ الْغَفْلَةِ وَ الْجَفَاءِ وَ قِلَّةَ الْأَعْوَانِ عَلَى طَاعَةِ اللَّه۲.

از دوستی با بی‏‏خردان و خلافکاران بپرهیز؛ زیرا هر کس را به دوستش می‏‏شناسند و در شهرهای بزرگ سکونت کن؛ زیرا مرکز اجتماع مسلمانان است و از جاهایی که مردمان آن از یاد خدا غافل‏اند و به یکدیگر ستم روا می‏‏دارند و بر اطاعت خدا به یکدیگر کمک نمی‏‏کنند، دوری کن!

از این سخن برمی‏‏آید که همسانی عقیدتی و اخلاقی در زندگی اجتماعی از مسائل مهم است و دلیل آن حضرت این است که هر جا شمار مسلمانان و مؤمنان بیشتر باشد، عادت‏‏ها، آداب و رسوم و الگوهای رفتاری آنان غالب می‏‏شود و امکان آموختن، عبرت گرفتن و عمل به آموزه‏‏های دین، بیش از پیش افزایش می‏‏یابد.

1.. نهج البلاغه، نامۀ ۳۱.

2.. نهج البلاغه، نامۀ ۶۹.


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
228

راهکارهای پیشگیرانه

الف. همسانی همسایگان

از آنجا که حضور فرهنگ‏‏های مختلف در یک فضای محدود باعث بروز مشکلات متعدد می‏‏گردد و گاهی این مشکلات به درگیری ساکنان می‏‏انجامد، شایسته است برای پیشگیری از ایجاد اختلاف و ناسازگاری، به همسانی همسایگان روی آوریم؛ یعنی افراد برای انتخاب محله و مسکن، به سراغ مجتمع‏هایی بروند که همسانی صنفی، عقیدتی و اخلاقی بیشتری با آنها دارند. برای نمونه می‏توان برخی از مشهورترین مجتمع‏های صنفی را مجتمع کارمندان، کارگران، مهندسان، طلّاب، معلمان، تاکسیرانان، نیروهای انتظامی، پزشکان و... دانست.

وجود نقاط اشتراک فراوان و همسانی‏هایی مانند شغل، اعتقاد، اخلاق، نوع زندگی، درآمد و... میان این گونه همسایگان، باعث می‏‏شود تا خرده‏فرهنگ‏‏های خانواده‏‏ها کمتر به تنش بینجامد؛ زیرا به عقیده روان‏شناسان اجتماعی، یکی از مهم‏ترین عوامل روانی ـ ‏‏اجتماعی که برای گسترش رابطه افراد با یکدیگر به اثبات رسیده است، عامل «شباهت و تکمیل» است.

«شباهت» را می‏توان ویژگی‏‏های نزدیک به هم، عقاید مشابه و شیوه‏‏های مفید ارتباطی دانست. «تکمیل» نیز به عملی اشاره دارد که نشان جذب و کشش یک فرد به دیگری با کامل ‏‏کردن رفتارهای شخصیتی‏اش است. برخی مطالعات تجربی نیز بر تأثیرات شباهت و تکمیل در رشد و توسعه روابط تأکید دارد.۱

درباره آثار شباهت و تکمیل، روان‏‏شناسان اجتماعی معتقدند که شباهت و همسانی می‏‏تواند عزّت نفس را افزایش دهد و عقاید میان افراد را مورد توجّه قرار دهد و رابطه خوشایندی ایجاد کند.۲

1.. روان‏‏شناسی اجتماعی (دیدگاه‏‏ها و نظریه‏‏ها)، ص۷۴ و ۷۵.

2.. همان، ص۷۵.

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10243
صفحه از 268
پرینت  ارسال به