227
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

مزاحمت و ممانعت از حقوق دیگران و سلب آسایش و آرامش ساکنان واحدهای آپارتمانی از بدترین رفتارهاى اجتماعى است که در همه مجتمع‏‏های آپارتمانی موجب ناراحتی و شکایت ساکنان را فراهم ساخته است. از منظر اخلاق اسلامی و قوانین جاری نیز چنین عملی، ناشایست و نادرست است.

بسترها و زمینه‏‏های مزاحمت

مزاحمت براى همسایگان، از اختلاف عقیده و سلیقه و ناسازگاری همسایگان با یکدیگر حاصل می‏‏شود؛ اختلافی که گاهی از یک حادثه یا مسئله‏‏ای کوچک آغاز می‏‏شود و به مشکلاتی بزرگ و دامنه‏‏دار می‏انجامد و مشاجره لفظی و درگیری ساکنان را به دنبال می‏‏آورد.

اختلاف در مهمانی‏ها و هنگام برپایی جشن‏‏ها و مراسم آیینی و زمان استراحت و خاموشی، تفاوت نظر در شیوه‏‏های استفاده از امکانات عمومی برای کودکان و نوجوانان، اختلاف در آداب و رسوم همسایگان و... از مواردی است که در بسیاری از آپارتمان‏‏ها محل مناقشه است و گاهی زندگی را برای ساکنان تلخ و پرتنش می‏‏سازد.

همچنین برخی افراد زباله‏های خود را در مسیر راهرو، حیاط، پارکینگ، راه‏‏پله‏ها و... می‏ریزند یا فرزندانشان هنگام استراحت ساکنان با بازی در حیاط، پارکینگ و راه‏پله‏ها به شدت سر و صدا به ‏پا می‏کنند که باید به طور جدی در آن تجدید نظر کنند.

گاهی نیز خنده و صحبت‏های بلند مهمانان در نیمه‏های شب و بدون هیچ ملاحظه‏ای در راه‏پله‏ها و سر و صدای بچه‏ها موجبات مزاحمت دیگران را فراهم می‏سازد و گاه، استفاده از واحد مسکونی برای اشتغال (خیاطی صنعتی، قالی بافی، نجّاری و...) نیز گزارش شده است.۱

1.. همان.


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
226

کسی متخصص فنّی است، در شناسایی و رفع مشکلات فنّی و تأسیسات ساختمان کمک کند.

د. گزارش عملکرد اجرایی و مالی مجتمع

گزارش مالی مجتمع به صورت ماهانه، فصلی و سالانه، از راهکارهایی است که باعث آگاه ‏‏سازی همسایگان از روند امور و جلب مشارکت آنها در مدیریت مجتمع می‏‏گردد. در بسیاری از مجتمع‏‏های مسکونی، ساکنان به سبب ناآگاهی از هزینه‏‏کردهای مجتمع و بی‏‏خبری از اقدامات صورت گرفته توسط مدیر و هیئت مدیره، به سوء ظنّ گرفتار می‏‏شوند که نتیجه‏‏اش چیزی جز بی‏‏تفاوتی و دلسردی نسبت به امور مجتمع نخواهد بود.

به همین سبب است که ارائه گزارش عملکرد اجرایی و صورت‏حساب مالی در موقعیت‏‏های مشخص می‏تواند سوء ظنّ و پیامدهای آن را از میان بردارد و زمینه همکاری و همیاری را فراهم سازد.

این مهم می‏‏تواند با راه‏‏اندازی وب سایت، وبلاگ یا کانال و گروه در شبکه‏‏های اجتماعی انجام شود تا فرصت‏‏های باارزشی برای اطلاع ‏‏رسانی درباره آخرین وضعیت مجتمع، ارتباط ساکنان با یکدیگر و همچنین دریافت نظرات و پیشنهادات آنان فراهم گردد.

۳. مزاحمت‏‏های همسایگان

تضاد و مزاحمت۱ از پیامدهای ناگزیر در زندگی اجتماعی است، ولی باید به بهترین شکل مدیریت شود. ممکن است کم توجّهی و عمل ‏‏نکردن برخی به آداب اسلامی، آسایش را از دیگران بگیرد و آنان را بیازارد که این مسئله زمینه ‏‏ساز اختلافات و درگیری‏‏های بعدی می‏‏شود.

1.. مزاحمت به معنای ایجاد زحمت کردن، زحمت ‏‏دادن و رنج ‏‏رساندن است. نیز در معنای اذیت ‏‏کردن به کار رفته است (فرهنگ فارسی عمید، ج۳، ص۲۲۲۸).

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10903
صفحه از 268
پرینت  ارسال به