201
درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی

و در نتیجه، مشکلاتی همچون انزوا، نبود ارتباط عاطفی و افسردگی، همواره فرزندان آنها را تهدید می‏‏کند.

علاوه بر این، فضای فیزیکی آپارتمان‏‏ها برای برگزاری مهمانی‏‏های بزرگ مناسب نیست و ساکنان به طور معمول مجبورند مهمانی‏‏ها و مراسم ویژه خود را در خارج از منزل برگزار کنند؛ زیرا رفت و آمد زیاد سبب سلب آسایش همسایگان می‏شود. البته محدودیت معاشرت‏‏ها ممکن است از بار هزینه خانواده‏‏ها بکاهد، اما در عین حال موجب کاهش میزان روابط دوستانه و خانوادگی می‏‏گردد. گاهی نیز در زندگی آپارتمان نشینی، عدم احساس مسئولیت و نبود روحیه جمعی مشاهده می‏‏شود.

این بی‏‏توجهی و بی‏‏تفاوتی افراد نسبت به یکدیگر، عواقب ناخوشایندی به دنبال دارد؛ مثلاً فردی تنها در آپارتمانش از دنیا می‏رود و ساکنان مجتمع تا چند روز از آن بی‏‏خبر می‏‏مانند. از طرف دیگر، عدم مشارکت در امور و فرار از مسئولیت‏ها، همچون عدم پرداخت هزینه‏‏های مشترک و بی‏‏توجهی به بهداشت ساختمان موجب اختلاف میان ساکنان و هرج و مرج در محیط زندگی می‏‏شود.

همچنین اغلب در طراحی و ساخت مجتمع‏‏های آپارتمانی، فضایی مناسب برای امکانات فرهنگی و تفریحی لحاظ نمی‏‏شود و به همین سبب نه مکانی برای بازی بچه‏‏ها و نه فضایی برای تفریح و استراحت خانواده‏‏ها وجود دارد؛ در نتیجه، اطراف منازل مسکونی یا فضاهای بیرون از مجتمع به محل بازی بچه‏‏ها تبدیل می‏شود و صدای ناشی از آن، تأثیر نامطلوبی بر اعصاب و روان ساکنان می‏‏گذارد.

ریشه مشکلات همسایگی در آپارتمان

از آنجا که پدیده آپارتمان نشینی نتیجه توسعه فرایند شهر نشینی است، مناسبات اجتماعی خاصی می‏طلبد؛ زیرا نوع روابط در زندگی شهری و آپارتمانی با فضای تعاملات روستایی و سنّتی متفاوت است؛ از همین رو رعایت ‏‏نکردن حریم‏‏های


درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
200

فصل دوم

مشکلات همسایگی، مسائل و راهکارها

مشکلات همسایگی

رشد روزافزون آپارتمان نشینی و زندگی در شهرهای بزرگ، همسایگان را با مشکلات۱ فراوان اجتماعی و فرهنگی مواجه ساخته است که از یک سو مربوط به کوچک شدن خانه‏‏ها و از سوی دیگر به دلیل فقدان فرهنگ زندگی جمعی است.

در یک نظرسنجی درباره مشکلات همسایگی، مواردی همچون ایجاد مزاحمت صوتی، پارک کردن ماشین در فضای عمومی، مسائل مالی ساختمان، بازی نابهنگام کودکان در داخل محوطه، رعایت نکردن نظافت عمومی، مشکلات ساخت ‏‏و ‏‏ساز و ناهنجاری‏‏های اخلاقی، از مهم‏ترین آنها ذکر شده است. در این میان، ۳۸ درصد از پاسخگویان، ایجاد مزاحمت صوتی را از عوامل مهم بروز مشکلات بین همسایگان عنوان کرده‏اند.۲

براساس مشاهدات عینی و مباحثات گروهی، یکی دیگر از مشکلات آپارتمان نشین‏‏ها تغییر مکرر همسایه‏‏هاست. اقشار کم‏‏درآمدِ اجاره ‏‏نشین که هر سال ناگزیر به تغییر مکان هستند، نمی‏‏توانند ارتباط مستمری را با همسایگان خود ایجاد کنند

1.. مشکل، چیزی یا موقعیتی ناگوار است که باید برطرف شود. موضوعی که برای یافتن پاسخ یا راه‏‏حلش باید کوشش کرد (فرهنگ بزرگ سخن، ج۷، ص۷۰۵۲).

2.. همشهری آنلاین (زهرا ادریس آبادی)، ۷/۹/۱۳۸۷.

  • نام منبع :
    درآمدی بر اخلاق همسایگی بر اساس آموزه‌های اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد تقي سبحاني نيا
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 10239
صفحه از 268
پرینت  ارسال به