کرامت محمد بکری شکسته نشود.۱
ب. احتیاجات روزمره
نیازمندیهای همسایگان از نظر کمی و کیفی متفاوت است. گاهی درخواست وام و قرض دارند و گاه نیازمند دلجویی و محبت هستند و برخی اوقات نیازهای ایشان در حدّ احتیاجات روزمره و متعارف است. در نظام همسایگی و زندگی شهری، بهویژه در زندگی آپارتمان نشینی میتوان مصداقهای فراوانی از این نوع نیازمندیها یافت؛ زیرا این نوع زندگی، محل ظهور بسیاری از مشکلات و ضرورت کمک متقابل به یکدیگر است. کمک در ساخت و ساز، برگزاری مراسم آیینی، اسباب کشی، دادن وسایل مورد نیاز، واسطهگری در حلّ مشکلات خانوادگی و... از نمونههای همکاری و یاری رسانی به همسایگان است.
پیامبر رحمت، حضرت محمد صلی الله علیه و اله در کوچکترین امور، همسایه را در مقابل همسایه، صاحب حق دانسته، درباره آن به شخص مسلمان و مؤمن چنین سفارش فرموده است:
مَنْ مَنَعَ الْمَاعُونَ جَارَهُ مَنَعَهُ اللَّهُ خَیرَهُ یوْمَ الْقِیامَةِ وَ وَكَلَهُ إِلَى نَفْسِهِ وَ مَنْ وَكَلَهُ إِلَى نَفْسِهِ فَمَا أَسْوَأَ حَالَه۲.
هرکس کالایی را از همسایه خود دریغ دارد، خداوند در روز قیامت خیر (فضل و بخشش) خود را از او دریغ میدارد و او را به خودش وامیگذارد و کسی که خداوند او را به حال خود واگذارد، چه حال و روز بدی خواهد داشت!
تفاسیر موجود از آیه (وَ یمْنَعُونَ الْماعُون)۳ گویای منع امکانات خاص و احتیاجات روزمره است؛ چنانکه علی بن ابراهیم قمی «ماعون» را به چراغ، آتش و خمیر تفسیر