تاريخ انتشار: یکشنبه 1400/9/7
کد خبر: 72703

آیین نکوداشت آیت الله محمدباقر ملکی میانجی برگزار می شود

مراسم نکوداشت آیت الله محمدباقر ملکی میانجی با پیام حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی برگزار می شود.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه قرآن و حدیث، آیین نکوداشت فقیه، مفسر و استاد معارف اهل بیت علیهم السلام آیت الله محمدباقر ملکی میانجی با پیام مرجع عالی قدر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی به همت موسسه معارف اهل بیت علیهم السلام و با همکاری پژوهشگاه قرآن و حدیث و دیگر مراکز علمی قم در روز پنجشنبه ۱۱ آذر ماه ۱۴۰۰ از ساعت ۹ تا ۱۲ در ساختمان پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به صورت حضوری و وبیناری برگزار می شود.

برگزاری نشست علمی با موضوع "همگامی عقل و وحی در منظومه معارف اهل بیت علیهم السلام" با حضور و سخنرانی حجج اسلام آقایان محمدعلی مهدوی راد، رضا برنجکار، محمد فاکر میبدی، محمد بیابانی، علی اکبر تلافی، محمدتقی سبحانی و آقای عبدالحسین طالعی از دیگر برنامه های این مراسم می باشد.

همچنین در این مراسم از مجموعه آثار آیت الله محمدباقر ملکی میانجی رونمایی می شود.

علاقمندان جهت شرکت و مشاهده برنامه به صورت پخشزنده می توانند از طریق لینک های زیر اقدام نمایند.

 

https://maaref.org/event/maleki-mianeji

 

www.instagram.com/maarefahlulbayt

 

************

نگاهی کوتاه به زندگی نامه آیت الله محمدباقر ملکی میانجی

تولد وخانواده؛

آیت الله شیخ محمد باقر ملکی در سال ۱۳۲۴ قمری برابر با سال ۱۲۸۵ شمسی در یکی از روستاهای آذربایجان به نام «تَرک» مرکز بخش کندوان (گرمرود) دیده به جهان گشود.

پدرش، مرحوم «حاج عبدالعظیم» از ریش سفیدان و شخصیتهای پرنفود بود و متدین این منطقه به شمار می رفت.

ایشان دوران شیرخوارگی و نونهالی را در دامن پر مهر مادر و با عاطفه و نوازش بی همتای وی پشت سر گذاشت و ایام کودکی و نوجوانیش مصادف با دوران ضعف و زبونی و انقراض پادشاهان قاجار سپری شد.

او در سن دوازده سالگی و از همان اوان نوجوانی در کنار پدر گرانقدرش به کار دشوار کشاورزی و تأمین مخارج اقتصادی خانواده همت گمارد و در این دوران از نزدیک شاهد و ناظر خشکسالی و قحطی در سال ۱۳۳۶ قمری بود.

 

تحصیلات

آیت الله ملکی میانجی از دوران نوجوانی، علائق مذهبی و دینیِ ویژه ا‌ی یافت و به این صفت در میان مردم و همسالانش ممتاز و معروف شد و از طرفی نیز براثر عنایت و تشویق پدر، علاقه وافری به تحصیل علم از خود نشان داد و در کنار فعالیتهای کشاورزی، آموزش مقدمات علوم اسلامی و زبان ادبیات فارسی را در زادگاه خود آغاز کرد.

او در همان روستا از محضر مرحوم آیت الله سید واسع کاظمی تَرکی از شاگردان برجسته و اعضای جلسه استفتای مرحوم آخوند خراسانی بود، ادبیات عرب، منطق، اصول و فقه (قوانین و ریاض) را فرا گرفت و برای تکمیل آموخته ها و سیر در اعماق معارف و حقایق تشریع، و در سال ۱۳۴۹ قمری، به مشهد مقدس مشرف شد.

ایشان در حوزه مشهد، سطوح عالی فقه و اصول را از محضر آیت الله شیخ هاشم قزوینی و فلسفه و مباحث اعتقادی را نزد آیت الله شیخ مجتبی قزوینی فراگرفت.

آیت الله ملکی میانجی بخشی از علم هیئت را در کرسی درس مرحوم آیت الله حسنعلی اصفهانی نخودکی آموخت و سپس در درس خارج فقه مرحوم های محمد آقازاده و درس خارج فقه و اصول و معارف آیت الله میرزا مهدی غروی اصفهانی شرکت کرد.

 

بازگشت به آذربایجان

وی پس از ۱۳ سال تلاش شبانه روزی در حوزه علمیه مشهد و تحقیق و تفحص در معارف اسلامی و نیل به‌مراتب والا از علم و معرفت و اخذ درجه اجتهاد، سرانجام به وطن خود «تَرک» بازگشت و به تبلیغ دین و ارشاد مردم توفیق یافت.

او در مدت اندکی به‌طور طبیعی، رهبری مذهبی و سیاسی بیش از صد پارچه آبادی و روستاهای اطراف را در منطقه شمال و شمال شرق شهرستان میانه به عهده گرفت و فعالیت های بسیاری را انجام داد.

آیت الله ملکی در طول اقامت خود در منطقه هر از چند گاهی نیز با استاد بزرگوارش، مرحوم حاج میرزا مهدی غروی اصفهانی، ارتباط مکاتبه ای برقرار می کرد و بدین ترتیب از راهنمایی های استاد بهره های وافر می برد.

 

هجرت به قم

ایشان هنگام ورود به شهر مقدس قم مورد تکریم و احترام رئیس حوزه و مرجع تقلید جهان تشیع، آیت الله العظمی بروجردی و دیگر مراجع و علمای اعلام قرار گرفت، و در جوار کریمه اهل بیت علیه السلام به تحقیق و تدریس خارج اصول ، تفسیر ، کلام و معارف تشیع پرداخت و شاگردانی فاضل ، دانا و کوشا تربیت نمود.

وی به نظم در امور و پژوهش در موضوعات علمی علاقه ای شدید داشت و آن را به همه چیز ترجیح می داد. او تا سال ۱۳۷۱ شمسی با اینکه ۸۸ سال سن داشت، روزی دوازده ساعت کار و تحقیق علمی می کرد.

 

تألیفات و آثار علمی

ایشان در کنار فعالیت های اجتماعی و عبادی، کار پژوهش و تدریس را ادامه داد و کتاب هایی را از­خود­به­ یادگارگذاشت­ک ه عبارتند از: بدائع الکلام فی تفسیر آیات الاحکام، تفسیر فاتحه الکتاب، توحید­الامامیه،­تفسیر مناهج البیان (۶ جلد) ، نگاهی به علوم قرآنی، الرشاد فی المعاد( مخلوط)، رساله هایی در حبط و تکفیر ، خمس و احکام میت (مخطوط)، تقریرات کامل درس خارج اصول آیت الله میرزا مهدی اصفهانی( مخطوط) و نوشتاری در احکام صلاه، نکاح، طلاق، مواریث و ابحاثی پیرامون مسائل متفرقه و معارف که در حال حاضر مراحل تنظیم ، تصحیح و تنقیح  را طی می کند تا در آینده نزدیک آماده چاپ شود.

 

رحلت

آیت الله ملکی میانجی، پس از ۹۵ سال زندگی افتخار آمیز همراه با تلاش و کوشش بی وقفه، سرانجام در شب جمعه پانزدهم خرداد سال ۱۳۷۷ شمسی دعوت حق را لبیک گفت و به سرای باقی شتافت، پیکر پاک این فقیه بزرگ با شکوه خاص و با شرکت آیات عظام و علمای اعلام و جمع کثیری از طلاب و فضلای حوزه علمیه قم ، در این شهر تشییع و پس از اقامه نماز میت از سوی آیت الله وحید خراسانی در قبرستان شیخان در جوار حرم حضرت معصومه علیه السلام به خاک سپرده شد.