در حقیقت، فرآیند خودآزادسازی وقتی رخ میدهد که شخص تواناییاش را در جهت ایجاد تغییر و غلبه بر مشکلات باور کند و بر اساس این باور، خود را به ایجاد تغییر و تلاش برای حل مشکل متعهد سازد. وقتی مراجعان این تعهد را به صورت درونی میپذیرند، برای دستیابی به اهداف خود، همه توان خویش را به کار میگیرند و در برابر مشکلات و سختیهای تغییر مقاومت میکنند (پراچاسکا و پراچاسکا، ۲۰۱۰). بنابراین، وقتی مراجعان برای مرحله اقدام آماده میشوند مهم است که حس خودآزادسازی داشته باشند (پراچاسکا و نوکراس، ۲۰۱۰).
در این فرآیند درمانگر با تقویت خودباوری مراجع، او را یاری میدهد که باور کند میتواند بر بیماریاش غلبه کند و وضعیت نامناسب کنونی را تغییر دهد. مراجعان اغلب این فرآیند را با متعهدشدن به اهداف درمان و انجامدادن توصیههای درمانگرانه نشان میدهند. درمانهای وجودی، آدلری و تحلیل تبادلی برای این مرحله درمان مناسبترند (شریفینیا، ۱۳۹۱).
از آنجا که برای تحقق تغییر، میل و خواست افراد برای تغییر بسیار مهم است، از فرآیندهای خودآزادسازی میتوان در بخشی از ساخت طرحنماهای مداخلهای استفاده کرد؛ چراکه شرط ورود و همکاری و قبول زحمتهای ناشی از انجامدادن مداخله، مستقیماً متوجه خود افرادی است که مخاطب طرحنمای مداخلهای هستند.
۴. آزادکردن اجتماعی۱
در این فرآیند تغییر، مراجعان بعد از شناسایی عوامل و محرکهای موجود در محیط اجتماعی (که تغییر رفتار را تشویق میکنند) میکوشند با تحت کنترل گرفتن آنها و ایجاد جانشینهای مناسب برای آنها در محیط، از این روش برای حذف رفتار آسیبزا یا ارتقای توانمندی استفاده کنند. بدینترتیب منابع محیطی موجب تسهیل تغییرات رفتاری و حفظ این تغییرات میشود. این فرآیند علاوه بر