63
تدوین مداخلات روان‌شناختی مراحل و شیوه تدوین

۱. تعیین همبستگی

تعیین میزان همبستگی بین نمرات ابزار اندازه‏گیری ساخته‏شده برای یک سازه با نمرات دیگر ابزار موجود برای اندازه‏گیری همان سازه که روایی آن پیش از این ثابت شده است؛ این نوع روایی را «روایی همگرا»۱ می‏گویند. از سویی ابزار ساخته‏شده باید با ابزارهای دیگری که سازه‏های متفاوتی را اندازه‏گیری می‏کنند همبستگی نداشته باشد که به آن «روایی واگرا»۲ گفته می‏شود.

۲. تحلیل عاملی

تحلیل عاملی روشی آماری است که از طریق آن، تعداد و ماهیت متغیرهایی را که یک ابزار اندازه می‏گیرد مشخص می‏کنند. این کار از طریق ادغام بسیاری از ماده‏ها یا متغیرها با همدیگر و ایجاد تعداد معدودی متغیر قابل بررسی به نام عامل انجام می‏شود. در این روش، روابط درونی میان داده‏های در دست تحلیل تعیین می‏شود و برای ایجاد سهولت، متغیرها را به خوشه‏ها یا عوامل کاهش می‏دهند. بعد این خوشه‏ها یا عوامل را با توجه به آنچه به وسیله پرسش‏های آن اندازه‏گیری می‏شود، نام‏گذاری می‏کنند.

۳. همسانی درونی

ملاکی که برای بررسی همسانی درونی استفاده می‏شود نمره کل ابزار یا آزمون است. خرده‏آزمون‏های یک آزمون نباید با همدیگر همبستگی بالایی داشته باشند و از سویی لازم است خرده‏آزمون‏ها با نمره کل آزمون همبستگی بالایی نشان دهند. زیرا فرض این است که همه آنها روی هم حوزه رفتاری واحدی را اندازه‏گیری می‏کنند. در روش تحلیل همسانی درونی، به جای خرده‏آزمون‏ها می‏توان از ماده‏ها یا پرسش‏های آزمون یا ابزار اندازه‏گیری استفاده کرد. یعنی همبستگی میان ماده‏های آزمون با کل آزمون و با یکدیگر محاسبه می‏شود.

1.. convergent validity

2.. divergent validity


تدوین مداخلات روان‌شناختی مراحل و شیوه تدوین
62

روایی صوری (ظاهری)۱ از مشتقات روایی محتوایی است و بیان می‏کند که پرسش‏های آزمون تا چه حد در ظاهر شبیه به موضوعی است که برای اندازه‏گیری آن تهیه شده‏اند. همان روشی که برای تعیین روایی محتوایی به کار می‏رود، یعنی استفاده از نظر متخصصان، برای تعیین روایی صوری قابل استفاده است. در گزینه‏های روایی صوری می‏توان از متخصصان درباره مفید و ضروری‏بودن، مفید و غیرضروری‏بودن، غیرمفید و غیرضروری‏بودن نظرخواهی کرد.

ب - روایی ملاکی

روایی ملاکی میزان ارتباط (همبستگی) بین نمرات حاصل از آزمون یا پرسش‏نامه با نمرات حاصل از وسیله اندازه‏گیری دیگری است که همان موضوع یا مفهوم را می‏سنجد. هر چه میزان این همبستگی بالاتر باشد روایی ملاکی بالاتر است.

ج - روایی سازه۲

اگر نتایج حاصل از اجرای ابزار اندازه‏گیری مربوط به مفاهیم یا سازه‏های نظریه‏ای باشد که پژوهشگر به آن علاقه‏مند است، بحث درباره روایی سازه است.

برای تعیین روایی سازه ابزار اندازه‏گیری، نخست باید سازه یا متغیر مد نظر (مثلاً هوش، اضطراب، خودنظم‏جویی) را تعریف کرد. این سازه یا این متغیر معمولاً در نظامی از متغیرهای دیگر قرار دارد که در نظریه خاصی بیان شده‏اند. پس از تعریف‏کردن و شناختن ویژگی‏های سازه، ابزاری برای اندازه‏گیری آن ساخته می‏شود. پس از ساختن ابزار اندازه‏گیری برای سازه مد نظر باید شواهدی جمع‏آوری شود که نشان دهد ابزار در واقع همان سازه را اندازه‏گیری می‏کند نه چیز دیگری را؛ روش‏های مختلفی برای تعیین روایی سازه وجود دارد که مهم‏ترین آنها عبارت ‏است از:

1.. face validity

2.. construct validity

  • نام منبع :
    تدوین مداخلات روان‌شناختی مراحل و شیوه تدوین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1398
    نوبت چاپ :
    اول
    شمارگان :
    500
تعداد بازدید : 792
صفحه از 192
پرینت  ارسال به