39
تدوین مداخلات روان‌شناختی مراحل و شیوه تدوین

برخی نظام‏ها، مثل روان‏درمانی تجربی،۱ تعداد قواعد صریح درمانی بسیار اندک است، در حالی که در برخی نظام‏ها همچون رفتاردرمانی، تبعیت کامل از پروتکل درمانی برای هدایت کار درمانگر محل تأکید است (همان).

راهنمای درمانی۲

راهنمای درمانی وسیله‏ای برای مشخص‏کردن روش‏های مداخله‏ای به‏کاررفته در طول دوره درمان است که ممکن است یکی از این دو گونه باشد؛ یا آن‏قدر تجویزی باشد که فعالیت‏ها را جلسه به جلسه مشخص کند یا اینکه فقط چارچوبی کدگذاری‏شده برای فرآیند درمان عرضه کند که در آن چارچوب، متخصص بالینی می‏تواند انتخاب کند که چه تکنیک‏هایی را برای چه مسائلی در چه جلسه‏ای انجام دهد (لونگن،۳ آلبرت،۴ و جانسون،۵ ۱۹۹۸). هدف اساسی راهنمای روان‏درمانی مشخص‏کردن درمان و عرضه راهنمایی‏هایی به درمانگران برای اجرای

1.. experiential psychotherapy:
روان‏درمانی تجربی به شاخه گسترده‏ای از روان‏درمانی‏ها گفته می‏شود که ریشه در دهه‏های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ م. دارد و ذیل چتر روان‏شناسی وجودنگر - انسان‏گرایانه می‏گنجد. اعتقاد اصلی این رویکرد آن است که تغییرات واقعی مراجع‏ از طریق تجربه فعال و مستقیم چیزهایی است که مراجع، چه در سطح ظاهری و چه در سطح عمیق، در خلال درمان احساس و تحمل می‏کند (ای. پی. ‏ای.، ۲۰۱۳). روان‏درمانی تجربی زیرمجموعه‏ای از درمان انسان‏گرایانه است. درمان انسان‏گرایانه به هر نوعی از رویکردهای روان‏درمانی گفته می‏شود که رویکرد روان‏تحلیل‏گری و رفتارگرایی را رد می‏کند و در صدد رشد شخصی از طریق تجربه مستقیم است و تمرکزش بر توسعه نیروهای بالقوه انسانی، «اینجا» و «اکنون»، تغییرات شخصیتی محسوس، پذیرش مسئولیت شخصی، اعتماد به فرآیندهای طبیعی و احساس خودانگیخته است. برخی از نمونه‏های درمان انسان‏گرایانه عبارت‏اند از: درمان مراجع‏محور، گشتالت‏درمانی، روان‏درمانی وجودی، و روان‏درمانی تجربی (همان).

2.. treatment manual

3.. Lonigan, C. J.

4.. Elbert, J. C.

5.. Johnson, S. B.


تدوین مداخلات روان‌شناختی مراحل و شیوه تدوین
38

وسیعی دارد و اغلب با وجهی وصفی به کار می‏رود، مثلاً تکنیک آماری و تکنیک تجربی (ربر، ۱۳۹۰). تکنیک‏ها در حقیقت متغیرهای مستقلی هستند که در فرآیند مداخله به منظور دست‏کاری متغیر وابسته استفاده می‏شوند. رابطه بین مداخله و تکنیک، عموم و خصوص مطلق است؛ به این معنا که تکنیک، خاص‏ترین و عینی‏ترین مرحله مداخله است. بر این اساس، می‏توان از تکنیک صندلی خالی به عنوان یکی از تکنیک‏های به‏کاررفته در مداخله‏های روان‏درمانی گشتالتی نام برد (نک.: شفیع‏آبادی و ناصری، ۱۳۸۰).

پروتکل درمانی۱

پروتکل (طرح‏نما/ صورت‏جلسه آزمایش)۲ در اصطلاح پزشکی و روان‏پزشکی به طرح و نقشه نوشته‏شده‏ای اشاره دارد که روند پیشِ رو در ارائه و اجرای تحقیق و بررسی خاصی را مشخص می‏کند (موسبی،۳ ۲۰۰۹) و ضوابط، نحوه اجرا و جزئیات کاربندی بالینی را تعیین می‏کند (سِجن،۴ ۲۰۱۲) و به عنوان «مواد خام» مطالعه قبل از شمول در نتایج کلی آن محسوب می‏شود (پورافکاری، ۱۳۹۲). در روان‏پزشکی بالینی این اصطلاح معمولاً به شرح حال کامل، در مقابل جمع‏بندی یا خلاصه مورد، اطلاق می‏شود (همان).

پروتکل درمانی، به توصیف نظام‏مند و مفصلی (با جزئیات) از شیوه درمانیِ پیشنهادشده اطلاق می‏شود (مک‏گراو،۵ ۲۰۰۲) که فرآیندهای (روال ‏کار) رسمی استفاد‏ه‏شده در نظام روان‏درمانی را توصیف می‏کند (واندن‏بوس،۶ ۲۰۱۳). البته در

1.. treatment protocol

2.. طرح‏نما (قاسم‏زاده)؛ صورت‏جلسه آزمایش (براهنی، دادستان، کریمی).

3.. Mosby

4.. Segen, J. C.

5.. McGraw

6.. VandenBos, G. R.

  • نام منبع :
    تدوین مداخلات روان‌شناختی مراحل و شیوه تدوین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1398
    نوبت چاپ :
    اول
    شمارگان :
    500
تعداد بازدید : 790
صفحه از 192
پرینت  ارسال به