۴. مداخله سازواری۱
۵. مداخله بالینی۲
۴. ۱ - مداخله پیشگیری
پیشگیری از نظر لغوی زمانی اتفاق میافتد که جلوی رویدادن چیز بدی گرفته شود (بولن،۳ ۲۰۰۶). پیشگیری در اصطلاح روانشناسی به مداخلههای رفتاری، زیستی یا اجتماعی گفته میشود که به قصد کاهش خطر بروز اختلال، بیماری یا مشکلات اجتماعی برای تکتک افراد یا کل جمعیت صورت میگیرد (نک.: واندنبوس، ۱۳۹۱). بنابراین، پیشگیری به دنبال جلوگیری از بروز انواع مشکلات با عمقهای مختلف (از مشکل خفیف تا اختلال شدید) است.
امروزه برخی پژوهشها معطوف به یافتن مداخلههایی برای کاهش احتمال بیماری در آینده است و اغلب این پژوهشها متمرکز بر جمعیتهایی است که شدیداً در معرض خطر ابتلا به ناراحتی روانی یا اختلال قرار دارند (همان). بررسی ادبیات پیشگیری نشان میدهد مداخلههای پیشگیری بسته به وجود یا فقدان مشکل و اختلال، یا مرحلهای که مشکل و اختلال به آن رسیدهاند، سه نوع دارند:
پیشگیری اولیه:۴ پژوهشها و برنامههایی که برای جمعیتهای غیربالینی یا جمعیتهای در معرض خطر تدارک دیده میشود و این برنامهها در صدد ترویج و بنانهادن شالودهای محکم برای سلامت روانی، رفتاری یا جسمانی هستند تا اختلالهای روانی یا بیماری بروز پیدا نکند (همان). پیشگیری اولیه در قالب مشاوره پیشگیرانه۵ انجام میشود. مشاوره پیشگیرانه مشاورهای است که هدف آن پیشگیری از مشکلات یا تعارضهای محتمل است. این نوع مشاوره، زمانی