حقیقت مدل مفهومی مد نظر را کمّیسازی و قابل اندازهگیری کنیم و در قالب این فعالیت، با کسب روایی و اعتبار لازم، تأیید تجربی مدل را کسب کنیم.
در مرحله بعد، با توجه به مؤلفههای منظورشده در مدل مفهومی، و با توجه به نحوه تأثیرگذاری مؤلفههای این مدل مفهومی بر روی متغیر وابسته، طرحنمای مداخلهای را تدوین میکنیم و در قالب آن، تکنیکها و تکالیف لازم برای اجرای فرآیندهای تغییر روی متغیر وابسته را (با در نظر گرفتن سطح تغییر در متغیر وابسته) میسازیم.
پس از آنکه به طرحنمای درمانی (بر اساس آنچه در فصل قبل به آن اشاره شد) رسیدیم، در قالب فرآیند «مدل مرحلهای»، تلاشمان را برای اثبات نهایی اثربخشی طرحنمای درمانی شروع میکنیم. به بیان دیگر، در فصل پیشین، با الگوی پیشنهادی تدوین طرحنمای درمانی آشنا شدیم. در این فصل دستورالعملی در قالب مدل مرحلهای عرضه میشود که بر اساس آن شیوه طیکردن مراحل لازم برای اثبات نهایی اثربخشی طرحنمای درمانی (گسترش علمی و کاربردی آن) مطرح میشود.
اکنون، مبحث مدل مرحلهای را بهتفصیل بررسی میکنیم.
مدل مرحلهای۱
اونکن،۲ بلاین۳ و باتجیس۴ (۱۹۹۷، به نقل از: کارول و رونساویل، ۲۰۰۸) «مدل مرحلهای» را یکی از نوآوریهای مهم در تولید نوعی درمان از طریق تبیین مراحل ساخت مداخله درمانی میدانند. رونساویل،۵ کارول۶ و اونکن۷ (۲۰۰۱) نیز معتقدند «مدل