این تغییرات را تحکیم و پایدار کرد. این پاداشها میتواند به شکل پاداشهای واقعی باشد، مثل کسب توجه و محبت همسر و اطرافیان و ارتقای شغلی؛ یا صرفاً پیامدهای مثبت ناشی از ترک رفتارهای آسیبزا باشد، مثل بهبود وضعیت جسمی و احساس موفقیت در مقابل مشکل. بنابراین، وقتی مراجعان در پی تغییراتی که در خود به وجود میآورند پاداش دریافت میکنند، احتمالاً این تغییرات را گسترش میدهند و بیشتر حفظ میکنند (نک.: پراچاسکا و نوکراس، ۲۰۱۰).
در واقع، منظور از این فرآیند آن است که با استفاده از فنون رفتاری مثل دادن بازخوردهای تقویتکننده و تمرین و تکرار رفتار جایگزین، سعی شود رفتارهای مطلوب و سازشیافته جدید به صورت عادتهای رفتاری درآید و بهتدریج بیمار بدون صرف انرژی روانی خاصی به طور خودکار به سمت آنها گرایش داشته باشد (شریفینیا، ۱۳۹۱).
۸. خودارزیابی مجدد۱
ارزیابی۲ به بررسی دقیق یا جامع از چیزی به منظور تعیین ارزش، مقدار و مطلوبیت آن چیز گفته میشود (واندنبوس، ۱۳۹۱).
در کنار مدیریت وابستگی که روشی برای تغییر رفتار از طریق تغییر پیامدهای رفتار است، روشهای کارآمدی نیز وجود دارد که میتوان با استفاده از آنها بدون تغییردادن پیامدها، رفتار را تغییر داد. تغییردادن پاسخ به پیامدها را بدون تغییردادن وابستگی، ارزیابی مجدد۳ مینامند که در دو فرآیند، یعنی خودارزیابی مجدد و ارزیابی مجدد محیط، عرضه میشود (نک.: پراچاسکا و نوکراس، ۲۰۱۰).
خودارزیابی مجدد نهتنها شامل ارزیابی مجدد شناختی از چگونگی تغییر رفتار