۵. به سبک زندگی متعادلی دست یابند که بر پایه میانهروی و اعتدال استوار باشد (روبرتس۱ و مارلات، ۱۹۹۸، به نقل از: پراچاسکا و نوکراس، ۲۰۱۰).
در این میان، بررسیها نشان میدهد که ۱۵ درصد بازگشتکنندگان روحیهشان ضعیف شده و در خصوص تفکر راجع به تغییر رفتار مقاومت نشان میدهند و از اینرو به مرحله پیشتأمل بازگشت میکنند و تا مدتزمان متفاوتی در این مرحله میمانند. در مقابل، ۸۵ درصد به مرحله تأمل یا آمادگی بازگشت میکنند و در عین حال میکوشند از شکست خود و اشتباهاتشان درس بگیرند (پراچاسکا و دیکلمنت، ۱۹۸۴ به نقل از: پراچاسکا و نوکراس، ۲۰۱۰).
سرانجام به پایان این مراحل میرسیم. ضوابطی که ما برای «پایان» سیر مراحل استفاده میکنیم این است که افراد بیشترین خوداثربخشی یا اطمینان را به دست بیاورند و در موقعیتهای وسوسهانگیز دچار کمترین وسوسه راجع به انجامدادن رفتارهای مشکلزای پیشین شوند. مثلاً در تحقیقی، بسیاری از سیگاریها که طبق آنچه گفته شد به پایان نهایی مراحل رسیده بودند، در واقع به نقطهای رسیدند که احساس میکردند هیچ میلی به کشیدن سیگار ندارند. آنها کاملاً مطمئن بودند که دیگر هرگز به سمت سیگار نخواهند رفت، و گزارش میکنند که هیچ کاری لازم ندارند که برای نرفتن به سمت سیگار انجام دهند (مادوس و تانگنی، ۲۰۱۰).
اگر بر اساس ارزیابی اولیه بهعملآمده از درمانجویان، در همان ابتدای درمان، آنها در مراحل جلوتری باشند درمان با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت. همچنین، در درمانهای گروهی که به هم وابستهاند، مثل زوجدرمانی، اگر هر دو در یک مرحله تغییر باشند، درمان راحتتر پیش میرود ولی اگر مرحله اولیه هر یک از زوجین با هم متفاوت باشد، درمان سختتر پیش میرود و ممکن است یکی از زوجین از کندی درمان انتقاد کند و دیگری از سرعت درمان (پراچاسکا و نوکراس، ۲۰۱۰).