83
انسان در تراز قرآن

خداوند در آیه‌ای از قرآن به يکي از سنن الهی در بيان نسبت رشد و تلاش اشاره کرده و می‌فرماید: (وَ أنْ لَيْسَ لِلْإِنْسانِ الّا ما سَعی‏ * وَ أنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَی‏ ثمُ‏َّ يُجْزَاهُ الْجَزَاءَ الْأوْفی‏ * وَ أنَّ إِلی‏ رَبِّكَ الْمُنتَهی)۱: «و اينكه برای انسان جز حاصل تلاش او نيست؛ و [نتيجه‏] كوشش او به‌زودی ديده خواهد شد؛ سپس هرچه تمام‌تر وی را پاداش دهند؛ و اينكه پايان [كار] به سوی پروردگار توست».

برخی از مفسران در تبیین مفهوم «سعی» و اینکه از جمله سنن الهی است آن را عبارت از کاری دانسته‌اند که شخص به خواست و بنا بر فهم و درايت خويش به آن اقدام می‌کند که شامل گفتار و کردار می‌شود؛ از‌این‌رو حركت كردن، جزئی از سعی بوده و فهم، هدف و نيت نيز جزئی از آن به‌شمار می‏رود؛ و انسان كسی است كه خود، دنیای واقعی و سرنوشت حقيقی خود را می‏سازد و هراندازه سعی وی كوچك يا بزرگ باشد و در هرجا كه ايستاده باشد، بی‌تردید نتيجه آن را در دنيا و آخرت خواهد دید؛ زیرا اين سنتی الهی است كه بر گستره هستی و زندگی فرمان می‏راند.۲

گروهی دیگر از مفسران نيز با توجه به اين آيات به پیوست آيه پيشين: (ألَّا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ اُخْرَی)۳.

سه اصل از اصول مسلم اسلامی را استنباط کردهاند که در کتاب‌های آسمانی پيشين نيز به عنوان اصولی مسلم شناخته شده است:

1.. نجم: ۳۹ ـ ۴۲.

2.. تفسير هدايت، ج‏۱۴، ص۱۸۶.

3.. نجم: ۳۸.


انسان در تراز قرآن
82

توشه عملی و تلاش صالح

تنها حضور داشتن در مسیر الهی کافي نيست، بلکه انسان پس از شناخت راه خدا و انتخاب آن به عنوان مسير حرکت انساني براي دستیابي به تکامل و تعالي، نيازمند توشه ديگري به نام عمل است که از يک سو، سير انسان در مسير را مطابق اراده الهی براي وي هموار نموده و از سوي ديگر، نيازهاي ضروري او را در اين دنيا برآورده سازد. اين عمل باید با معيارهاي شرعي و انساني منطبق باشد تا ضمن کمک به پيشروي انسان، از هر نوع آسيب به خود و ديگران پيراسته بوده و رضايت الهی را نيز در پی داشته باشد.

«سعي» و «عمل صالح» دو تعبير قرآني در اشاره به توشه عملي هستند که خداوند هماره به ضرورت وجود آن دو در مسير تعالي انسان تاکيد نموده است؛ در ادامه به تبيين آيات معياري قرآن پیرامون اين دو موضوع ميپردازيم.

تعالی و سعی انسان

در منطق قرآني يکي از اصول حاکم بر تعالي و رشد انساني در حيات ديني و حتي غير ديني، اصل تلاش و کوشش است؛ بهره انسان از دنيا و آخرت، به طور کامل به ميزان تلاش وي بستگی داشته و بدون تلاش، دستیابی به سعادت و کمالي، امکان‌پذیر نخواهد بود. در اين نگره بر اکتسابي بودن کمالات در پرتو تلاش انسان تاکيد شده و هرگونه پندارگرايي محض در رسیدن به بهشت، بدون اقدام شايسته، نفي و مردود است.

  • نام منبع :
    انسان در تراز قرآن
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
    شمارگان :
    1000
تعداد بازدید : 5598
صفحه از 212
پرینت  ارسال به