71
انسان در تراز قرآن

راه

(وَ هُدُوا إِلی‏ صِراطِ الْحَميدِ)

شناخت راه

جهل‌زدايي و جاهل‌گريزي همواره یکی از آموزههاي مهم قرآني و جزء راهبردهاي مهم نهضت فرهنگي پيامبران الهی بوده است؛ چرا که جهل، از علل اصلي شقاوت و گمراهي دنيوي و اخروي انسان به شمار ميآيد؛۱ ازاين‌رو قرآن هماره توصيه ميکند که انسان باید پيش از پذيرش و عمل، درنگ نموده۲ و از روي ناداني اقدام نکند تا دچار پشيمانی نگردد.۳ پيامبران الهی نيز از افراد جاهل که بی‌درنگ و بی‌شناخت اقدام به هررفتاري ميکردند به شدت گريزان بوده۴ و وجود جاهلان، همواره

1.. براي نمونه بنگريد به آيات (خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْجاهِلينَ) (أعراف: ۱۹۹)؛ (قالَ هَلْ عَلِمْتُمْ ما فَعَلْتُمْ بِيُوسُفَ وَ أَخيهِ إِذْ أَنْتُمْ جاهِلُونَ) (يوسف: ۸۹).

2. . زمر: ۱۷ ـ‌ ۱۸: (فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولـٰـئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّهُ وَ أُولـٰـئِكَ هُمْ أُولُوا الْأَلْبَـٰـبِ).

3. . حجرات: ۶: (يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ جاءَكُمْ فاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصيبُوا قَوْماً بِجَهالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلى‏ ما فَعَلْتُمْ نادِمينَ).

4.. بنگريد به آيات بقره: ۶۷؛ نمل: ۵۵؛ زمر: ۶۴.


انسان در تراز قرآن
70

عبور با سلامت و موفقيت، اهميتي دو چندان خواهد یافت. توشه‌اي که بتواند به انسان ياري رسانده و بدون آسيبي تا پايان راه همراه و هميار او باشد؛ راستي اين مسير چيست؟ و توشه راه آن کدام است؟ و چرا انسان ناگزیر از طی چنین مسيری خواهد بود؟

از نگاه قرآني، دنيا جايي است براي شکوفايي استعدادهاي انسان و مکاني براي زندگي موقت تا پس از آزمون الهی، متناسب با عملکرد خود به جايگاه اصلي خويش، بهشت يا دوزخ منتقل شود. در اين نگاه، دنيا به‌سان مسيري براي گذران زندگي انسان است که باید برای دستیابی به هدف آفرينش طي شود. فراز و نشيبهاي اين مسير، متنوع و گريزناپذير بوده و انسان بايد همواره خود را آماده عبور از آن نمايد. در اين مسير، انسان نيازهايي داشته و با چالشهايي روبه‌روست؛ ازاين‌رو داشتن نقشه، راهنما و توشه راه، ضرورتي عقلاني است تا در پرتو آن، انسان توان طي مسير داشته و در برابر آسيبهاي احتمالي فراروي خود توانا باشد. در اين فصل به تبيين رويکرد قرآن به چگونگی فراهم ساختن راه و توشه پرداخته و ویژگی‌های راهنمايان و راهبران را در فصل بعد مورد بررسی قرار خواهيم داد.

  • نام منبع :
    انسان در تراز قرآن
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
    شمارگان :
    1000
تعداد بازدید : 5771
صفحه از 212
پرینت  ارسال به