حجت الاسلام دکتر رضا برنجکار گفت: می توان از علوم انسانی – اسلامی به این معنا سخن گفت زیرا توصیفی که اسلام از انسان و سعادت او و راه رسیدن به سعادت بیان می کند با تفکرات غیر دینی در این باره متفاوت است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه قرآن و حدیث، در مراسم اختتامیه اولین همایش وبیناری علوم انسانی و اسلامی، پژوهش و فناوری که از سوی مجمع رؤسای پژوهشگاه های علوم انسانی – اسلامی با همکاری معاونت پژوهشی وزارت علوم و مشارکت پژوهشگاه قرآن و حدیث و نیز سایر پژوهشگاه های علوم انسانی و اسلامی، با حضور معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رؤسای پژوهشگاه ها برگزار شد حجتالاسلام و المسلمین دکتر رضا برنجکار، قائم مقام و مشاور عالی رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث به ایراد سخنرانی و تبیین علوم انسانی و اهدف آن و نیز نقش علوم انسانی- اسلامی با دیگر علوم و جایگاه وحدت حوزه و دانشگاه پرداخت.
ایشان گفت: علوم انسانی با انسان به عنوان موجودی، دارای عقل و اختیار و دارای رفتارهای فردی و اجتماعی سرو کار دارد. بنابراین می توان اهداف علوم انسانی را در چهار محور خلاصه کرد: ۱. توصیف وضعیت موجود انسان فردی و اجتماعی ۲. توصیف وضعیت مطلوب انسان فردی و اجتماعی ۳. توصیف مسیری که انسان و جامعه انسانی باید از آن گذر کند تا از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب برسد. ۴. مدیریت انسان و جامعه برای گذر از این مسیر و رسیدن به وضعیت مطلوب.
وی با اشاره به نقش علوم اسلامی در علوم انسانی افزود: علوم اسلامی و مهمترین آن یعنی دانش کلام اسلامی یا فقه اکبر، بیانگر آموزه های توصیفی و اعتقادی اسلام است که در توصیف انسان و جامعه، هم مبانی و اصول را در اختیار ما می گذارد و هم بر توصیف وضعیت مطلوب و هم تعیین این مسیر به ما کمک می کند.
قائم مقام رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث در ادامه افزود: بنابراین می توان از علوم انسانی – اسلامی به این معنا سخن گفت زیرا توصیفی که اسلام از انسان و سعادت او و راه رسیدن به سعادت بیان می کند با تفکرات غیر دینی در این باره متفاوت است.
ایشان اظهار داشت: از سوی دیگر همه علوم دیگر مانند علوم پایه و علوم فنی و علوم پژشکی باید برای رسیدن انسان به وضعیت مطلوبی که علوم انسانی- اسلامی آن را توصیف و تحلیل کرده است تلاش کنند، و نیز حل مشکلاتی که به عنوان موانعی در رسیدن انسان به وضعیت مطلوب عمل می کنند.
وی در تبیین جایگاه وحدت حوزه و دانشگاه در این بحث گفت: جایگاه وحدت حوزه و دانشگاه، دقیقا در همین جا روشن می شود زیرا حوزه باید علوم و معارف اسلامی مرتبط با علوم انسانی را در اختیار دانشگاه قرار می دهد تا با جهت گیری اسلامی وضعیت موجود و مطلوب انسان و جامعه تحلیل شود و مسیر حرکت انسان و جامعه به سمت مطلوب هدایت شود.
قائم مقام رییس پژوهشگاه قرآن و حدیث در انتهای سخنرانی خویش پیشنهاد تشکیل مجامع یا کنسرسیوم های تخصصی متشکل از گروه های تخصصی پژوهشگاه های علوم انسانی اسلامی را در ذیل مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی اسلامی را مطرح کردند.
لازم به ذکر است مراسم اختتامیه اولین همایش وبیناری علوم انسانی و اسلامی، پژوهش و فناوری از سوی مجمع رؤسای پژوهشگاه های علوم انسانی – اسلامی و با همکاری معاونت پژوهشی وزارت علوم و مشارکت پژوهشگاه قرآن و حدیث و سایر پژوهشگاه های علوم انسانی و اسلامی، با حضور دکتر رحیمی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و رؤسای دیگر پژوهشگاه ها، در ظهر امروز ۲۷ آذر ماه از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۴:۳۰ برگزار شد.
دریافت صوت سخنرانی دکتر برنجکار: