29
روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)

اکنون صدها کلاس دوره کارشناسی در روان‌شناسی مثبت‌نگر در سراسر جهان در حال برگزاری است؛ همچنین دو برنامه کارشناسی ارشد در زمینه روان‌شناسی مثبت‌نگر کاربردی، که اولی را سلیگمن در سال ۲۰۰۵ در دانشگاه پنسیلوانیا برگزار کرد و دومی در سال ۲۰۰۷ در دانشگاه لندن شرقی بریتانیا[۵] تاسیس شد. ایتالیا، پرتقال و مکزیک در حال تاسیس دوره‌های کارشناسی ارشد روان‌شناسی مثبت‌نگر به زبان‌های خودشان هستند.

اکنون، چندین همایش وجود دارد که پیشنهاد آنها را «شبکه اروپایی روان‌شناسی مثبت‌نگر»۱ داده است (بونیول۲، ۲۰۰۹). «نخستین مجمع جهانی روان‌شناسی مثبت‌نگر» در ۱۸ ـ ۲۱ ژوئن سال ۲۰۰۹ در فیلادلفیا، واقع در ایالت پنسیلوانیای ایالات متحده برگزار شد. در آخر اینکه، نشانه نیرومندی این جنبش در این واقعیت است که روان‌شناسی مثبت‌نگر به مجله آکادمیک خود، «مجله روان‌شناسی مثبت‌نگر» (که همتایانش آن را ارزیابی می‌کنند) تاسیس‌شده در سال ۲۰۰۶ می‌بالد.

در بریتانیا، چندین مرکز روان‌شناسی مثبت‌نگر به پایه پژوهشی روان‌شناسی مثبت‌نگر خدمت می‌کنند. ما در «همکاری لندن برای روان‌شناسی مثبت‌نگر در عرصه عمل» (ال پی فُر)۳ کار می‌کنیم، که هم برای بزرگان حوزه روان‌شناسی مثبت‌نگر موقعیت‌هایی ایجاد می‌کند، هم فرصت‌هایی را برای همکاری در پژوهش و ارائه مشاوره فراهم می‌آورد. به علاوه، «مرکز روان‌شناسی مثبت‌نگر کاربردی»۴ در واریک بریتانیا۵ دوره‌های کوتاه‌مدت آن لاین۶ و نیز طرح‌های مشاوره‌ای را برگزار می‌کند.

جایگاه روان‌شناسی مثبت‌نگر

رشته روان‌شناسی را می‌توان به چندین قلمرو متفاوت تقسیم کرد. انجمن روان‌شناسی آمریکا ۵۶ شاخه دارد، در حالی که انجمن روان‌شناسی بریتانیا ۹ قلمرو مجزا را برای روان‌شناسی به‌رسمیت می‌شناسد: بالینی، مشاوره، تربیتی، قانونی، سلامت، روان‌شناسی عصب شناختی، شغلی، ورزش و تمرین، و معلمان / پژوهش‌گران در روان‌شناسی. اما روان‌شناسی مثبت‌نگر دقیقاً در میان گرایش‌های مقبول روان‌شناسی کجا قرار گرفته است؟

درباره اینکه آیا روان‌شناسی مثبت‌نگر خودش یک گرایش مجزاست یا اینکه کل حیطه روان‌شناسی را دربرمی‌گیرد، اختلاف وجود دارد. برای مثال، شکل ۲-۱ نشان می‌دهد که روان‌شناسی مثبت‌نگر

1.. European Positive Psychology Network

2.. Boniwell

3.. .London Partnership for Positive Psychology (LP۴)

4.. Applied Positive Psychology

5.. .WarWick, UK

6.. online


روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
28

زمان
استراحت معرفت‌شناسی
معرفت‌شناسی شاخه‌ای از فلسفه است که به دنبال
دست یافتن به معرفت است. پارادایم‌های روش‌شناختی را انبوهی از نظرهای فلسفی
فراگرفته‌اند. پس، پژوهشگران باید آن موضع معرفت‌شناختی را برگزینند که باور
دارند بیشترین تناسب را با پرسش پژوهش آنها دارد. چهار پارادایم اصلی عبارت است
از: پسااثباتگرایی۱، سازندگی‌گرایی۲ (سازه‌گرایی اجتماعی۳)، حمایتی / شراکتی۴ و عمل‌گرایی.

به هر رو، چندین انتقاد به روش علمی وجود دارد که در سرتاسر این کتاب درسی به آنها اشاره خواهیم کرد. نخستین انتقاد این است که روش علمی عامل‌های تاریخی، فرهنگی و اجتماعی را نادیده می‌گیرد. این روش، با تقلیل افراد به اعداد و میانگین‌ها، رفتار انسان را «بیش از اندازه ساده می‌کند» و فرد را نادیده می‌گیرد (لنگدریج۵، ۲۰۰۴الف، ۲۰۰۴ب). به علاوه، روان‌شناسی مثبت‌نگر در تلاش برای اینکه به عنوان یک «علم تمام‌عیار»۶ تلقی شود، خود را از روش‌های کیفی بی‌بهره کرده است، روش‌هایی که لوازم ضروری شیوه‌های گردآوری داده هستند و برای تبیین و کاوش موضوعات و نتایج این شاخه علمی به‌کار می‌روند.

در این‌باره بیاندیشید که...
شما
چه چیزی را «مدرک معتبر» می‌دانید؟ حقیقت چیست؟ آیا پژوهش می‌تواند کاملاً عینی
باشد؟ پاسخ‌هایتان را بنویسید و به نمونه‌های برای بحث در باره موضع خودتان بیاندیشید
(اقتباس از فاریستر۷، ۲۰۱۰:۱۹).

امروزه روان‌شناسی مثبت‌نگر کجاست؟

چنانکه گذشت، جنبش روان‌شناسی مثبت‌نگر طی سال‌های گذشته شتاب زیادی گرفته است. پس از سخنرانی سلیگمن، پژوهشگران در سال‌های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۲ در آکومال مکزیک، دور هم جمع شدند تا درباره پیشرفت قلمرو نو روان‌شناسی مثبت‌نگر بحث کنند. پژوهشگران، همزمان، نشست‌های ملی و بین‌المللی در حال گسترش را از لینکلن در ایالت نبراسکا۸ تا واشنگتن دی سی برگزار می‌کردند (لینلی، ۲۰۰۹).

1.. post-positivism

2.. constructivism

3..
social constructionism

4..
advocacy/participatory

5.. Langdridge

6.. proper science

7..  Forrester

8.. Lincoln, Nebraska

  • نام منبع :
    روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
    سایر پدیدآورندگان :
    کیت هفرن و ایلونا بونیول، ترجمه: محمد تقی تبیک و محسن زندی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 55199
صفحه از 392
پرینت  ارسال به