269
روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)

بدنی نشئت بگیرد. ۱

در سرتاسر این فصلِ مختصر که درباره برخی اثرات شگفت‌آور و مثبتی که بدن می‌تواند ایجاد کند بحث شد، دلایل کافی برای حمایت از تغییر تمرکز روان‌شناسی مثبت‌نگر به سوی فهم چگونگی ایجاد بدنِ مثبت و بالندگی روان‌شناختی مثبت وجود دارد. موضوعات لمس و تماس بدنی میان‌فردی، رفتارهای جنسی، فعالیت بدنی، تغذیه، و حتی درد بدنی تنها نقطه شروعی برای فهم بدن و تأثیرات آن بر بهباشی است. درباره بسیاری از موضوعات روان‌شناسی مثبت‌نگر به تحقیقات دقیق‌تر در همه حوزه‌ها نیاز است و اندیشیدن به آینده از این نظر هیجان‌انگیز است.

سرانجام آنکه، روان‌شناسی مثبت‌نگر، علمِ بهباشی۲ است و از این‌رو باید دربرگیرنده تحقیقاتی درباره بدن و نقش آن در بهباشی باشد. به‌طور کلی، اطلاعات ارائه‌شده در این فصل بر ایجاد تحولات جالب و شورانگیز در رشته روان‌شناسی مثبت‌نگر تأکید می‌کند. به باور ما ترکیب و گسترش تحقیقات مربوط به بدنِ مثبت، باید بخشی از روان‌شناسی مثبت‌نگر آتی باشد.

چکیده با تأمل بر اهداف یادگیری، شما اکنون باید مفهوم
بدن مثبت را بدانید. به سخن دقیق‌تر شما اکنون باید بدانید که:
§ بدن هم در روان‌شناسی مثبت‌نگر
و هم در روان‌شناسی عمومی مورد توجه و بررسی است.
§ لمس و تماس بدنی میان‌فردی،
مانند مالش(ماساژ)درمانی و ارتباط فردی با دیگران برای رشد و بهباشی مهم است.
§ رفتار جنسی مثبت، با شریکی
مطمئن، می‌تواند بر بهباشی لذت‌نگر و فضیلت‌نگر اثر بگذارد.
§ تغذیه نقش چشمگیری در ایجاد
بدنِ مثبت دارد.
§ فعالیت
بدنی یکی از مهم‌ترین کارهایی است که ما می‌توانیم برای بهباشی جسمانی و روانی‌مان
انجام دهیم.
§ تجربه
درد بدنی، می‌تواند باعث تجربه تغییر و دگرگونی در فرد شود، و در نتیجه، به
افزایش بهباشی فضیلت‌نگر بینجامد.

1.نویسنده در این قمست به بحث دستکاری بدن، از جمله تتو و خالکوبی سالم، و تأثیر مثبت آن در رشد شخصی، افزایش اعتماد به نفس، اِبراز اجتماعی خود، زینت و لذتبخشی، و نیز تأثیر تحمل درد آن در رشد انعطافپذیری و تابآوری میپردازد که به صلاحدید ناشر به دلیل مغایرت فرهنگی حذف شد.

2.. science of wellbeing


روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
268

جسمانی، دستکاری و تغییر بدن۱ تجربه می‌شود.]۱۱[

اگرچه زنده ماندن از سرطان می‌تواند عوارض جسمانی و روانی مربوط به تشخیص و درمان را به همراه داشته باشد، اما گزارش‌هایی نیز مبنی بر ادراک توأمان از رشد و تحول خود۲ از طریق استقامت و تحمل درد بدنی وجود دارد. افزایش خودکارآمدی، اطمینان، و نیز امید و معنای زندگی، گزارش‌های رایجی پس از درمان سرطان هستند (لُو و دیگران، ۲۰۰۷). حتی برخی بیماران بر این باورند که دردی که تحمل می‌کنند نوعی تطهیر۳ برای آنها است، که موجب رستگاری و نجات در زندگی پس از مرگ می‌شود (کُواِواس‌‌رِنود۴ و دیگران، ۲۰۰۰).

فراترکیب۵ انجام‌شده از سوی هفرن و همکاران (۲۰۰۹) نشان داد که بازماندگان از بیماری بر این باور بودند که تخلیه شدنِ بدن با اثرات جانبی بیماری، برای دستیابی به رشد روان‌شناختی بعدی ضروری بوده است. هفرن و همکاران (۲۰۱۰) همچنین گزارش کردند که افراد توانستند احساس توانمندی درونی و نیز قدرشناسی نسبت به بدنشان را به هنگام تجربه وخامت و بدتر شدن حال جسمانی دست آورند. همچنین، افراد می‌توانند رابطه سالم‌تر و قدرشناسانه‌تری را نسبت به بدنشان پس از تجربه ‌درد بدنی ایجاد کنند (هفرن و دیگران، ۲۰۰۸).

در نگاه سنتی اصلاح و دستکاری بدن عملی تلقی می‌شود که از سوی جمعیت‌های منزوی و به‌ حاشیه رانده‌شده انجام می‌گیرد (فیشِر، ۲۰۰۲). تحقیقات روان‌شناختی نیز عمدتاً بر شناسایی آسیب‌های ‌روانی مرتبط با چنین رفتارهای خودانگیخته و دردناکی متمرکز بوده است (جِفریز،۶ ۲۰۰۰؛ کاردیسیز۷ و دیگران، ۲۰۰۸). با این‌حال، ممکن است که همیشه این‌گونه نباشد. جوامع یونان و روم از هنرهای مربوط به بدن۸ به‌عنوان نماد رهبری و جایگاه اجتماعی (مانند دلاوری در میدان جنگ استفاده می‌کردند). جوامع دیگر، مانند اقوام نخستین امریکا و کانادا، این اعمال را برای تبلور و یکپارچگی هویت فردی و اجتماعی به‌کار می‌گرفتند. به تازگی، محققان پذیرفته‌اند که تجربه‌های مثبت و بهباشی روان‌شناختی (برای نمونه، افزایش اطمینان، اصالت، کمال‌یافتگی) می‌تواند از برخی شکل‌های تغیر

1.. body modification (BM)

2.. development of the self

3.. sanctification

4.. Cuevas-Renaud

5.. metasynthesis

6.. Jeffreys

7.. Cardasis

8.. body art

  • نام منبع :
    روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
    سایر پدیدآورندگان :
    کیت هفرن و ایلونا بونیول، ترجمه: محمد تقی تبیک و محسن زندی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 55201
صفحه از 392
پرینت  ارسال به