267
روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)

(۲۸ بالینی) درباره اثرات شکلات بر سلامت جسمانی و روانی وجود دارد. این تحقیقات عمدتاً تنها میزان‌های تجویزشده را مورد بررسی قرار داده‌اند؛ با این‌همه، محققان بر این گمانند که تأثیرات سودمند شکلات انباشتی است و از راه‌های گوناگونی آشکار شده است. به‌طور کلی، هم شواهد مقطعی و هم همه‌گیرشناختی‌ای وجود دارد که رابطه مثبتی را میان مصرف شکلات تلخ (صد گرم در روز) و شناخت، سرطان، دیابت، بیماری قلبی‌عروقی، و حتی همه عوامل مرگ‌ومیر نشان می‌دهند (مینک۱ و دیگران، ۲۰۰۷).]۱۰[البته نکته در اینجاست که شکلاتی که بیشترین تأثیر را دارد شکلات تلخ (حداقل ۷۰%) است. هنگامی که شکلات با شیر آمیخته می‌گردد به نظر می‌آید که همه منافع شکلات در جریان خون از بین می‌رود (سِرافینی،۲ و دیگران، ۲۰۰۳).

ماده دیگری که احتمال می‌رود اثرات مثبتی بر بهباشی جسمانی و روانی داشته باشد، شراب است.۳

در نگاهی کلی می‌توان گفت، اهمیت حفظ وزن سالم طریق یک رژیم غذایی متناسب و متعادل (با مصرف گهگاهی ‌شکلات و...) نباید دست‌کم گرفته شود. گرچه برای ارائه شواهدِ محکم به تحقیقات بالینی و مستقلی نیاز داریم، اما در حال حاضر محققانِ محیط‌های بیماری‌های بالینی، نقش تغذیه را در بهباشی جسمانی تأیید و بر آن تأکید می‌کنند (لِنت، ۲۰۰۷).

درد بدنی۴

هرچند این موضوع بحث‌برانگیز و برخلاف انتظار است، اما تحقیقات نشان می‌دهند که امکان تجربه احساس بهباشی فضیلت‌نگر از طریق تجربه درد بدنی وجود دارد؛ مانند دردهایی که در دوران بیماری

1.. Mink

2.. Serafini

3.. نویسنده در اینجا بر خلاف رویۀ توصیفگرایانۀ علم تجربی، به تجویز استفاده از نوع و میزان خاصی از شراب برای افزایش بهباشی روانی و جسمانی میپردازد که به صلاحدید ناشر به دلیل مغایرت فرهنگی حذف شد. خوانند گان محترم دقت داشته باشند که مطالب این بخش از سویی بنابر فرهنگ غربی نگاشته شده است، و از سوی دیگر، صرفاً فرضیاتی هستند که نیاز به تحقیقات بسیار دارند. جالب آنکه، در بسیاری از تحقیقات شراب و الکل جزو مواد خطرناک برای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی شناخته شده‌اند. البته قرآن کریم نیز منافع شراب را به کلی رد نمی‌کند و می‌گوید که گرچه در آن منافعی هست، اما ضررهایش بیشتر است: یسْأَلُونَكَ عَنِ الخَمْرِ وَالْمَیسِرِ قُلْ فِیهِمَا إِثْمٌ كَبِیرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا ...؛ از تو حكم شراب و قمار را مى پرسند بگو در آن دو گناهى است بزرگ و منافعى است براى مردم اما اثر سوء آن‌دو در دل‌ها بیش از منافع صورى آنها است (۲۱۹ بقره). به تفسیر المیزان جلد دوم، تفسیر همین آیه، و نیز تفیسر نمونه مراجعه نماید.

4.. Physical pain


روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
266

از انتقال‌دهنده‌های عصبی است که اغلب با تجربه لذت یا بهباشیِ مبتنی بر لذت در ارتباط است. دوپامین می‌تواند با تجزیه غذاهایی که سرشار از اسید آمینه تیروسین۱ هستند، تولید شود. خوردن غذاهای سرشار از اسید آمینه تیروسین، مانند پنیر و شکلات، می‌تواند به پیکار با تنیدگی و اضطراب کمک کند، و موجب تجربه‌های موقت و گذرای کامروایی و رضامندی شود. (آیزاک و آیزاک، ۲۰۰۴).

در مورد بیماری‌های بدنی، استفاده از غذای مناسب برای جلوگیری از سرطان و اُفتِ شناختی، توجه و اعتبار روزافزونی به دست آورده است. وُک و همکاران (۲۰۰۶) دریافتند که استفاده زنان از یک پرس یا بیشتر از ماهی چرب در طول هفته، ۷۴% رشد سرطان کلیه را کاهش می‌دهد. همچنین ارتباطات نویدبخش دیگری میان اسیدهای چربِ امگا۳۲ و دیگر اختلالات بدنی و روانی، مانند آلزایمر، خُلق، افسردگی و بیماری قلبی یافته شده است (المِصری۳ و دیگران، ۲۰۰۹؛ نقل شده از رات و هارتر، ۲۰۱۰).

در تحقیقات بالینی مربوط به تعذیه و بهباشی، ویژگی‌های غذایی دو محصول غذایی دیگر نیز توجه به‌سزایی یافته‌اند: شکلات و شراب. تمدن‌های باستانی مانند مایا و آزتک از کاکائو (شکلات) برای لذت و مقاصد دارویی استفاده می‌کردند. در بریتانیا در طی قرون شانزدهم تا بیستم شکلات استفاده‌های دارویی بسیاری داشته است که دامنه آن از تسکین لاغری مرضی، بی‌احساسی، خستگی، گوارش، تب، نقرس، سنگ کلیه تا کارکرد ضعیف جنسی گسترش داشته است (دلینگر۴ و دیگران، ۲۰۰۰؛ کوپِر۵ و دیگران، ۲۰۰۸).

امروزه محققان بر این باروند که وجود پُلی‌فِنال‌ها،۶ یا به عبارت دقیق‌تر، فلاوِنول‌ها (flavan-۳-ols یا کَتیچِن‌ها)،۷ علت فواید شکلات خالص روی سلامت جسمانی است. برخی نظریه‌ها بر این گمانند که این کتچین‌ها شمار آنتی‌اکسیدان‌ها در خون را افزایش می‌دهد و به حذف رادیکال‌های آزاد [ترکیب‌نشده]۸ کمک می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌ها به تازگی به عنوان مواد ضدسرطانی در برخی تحقیقات مورد توجه قرار گرفت، و البته مقداری نیز بدنامی به‌بار آورد. روی‌هم‌رفته، حدود ۲۳۰ آزمایش انسانی

1.. amino acid tyrosine

2.. omega-۳ fatty acids

3.. El-Mesry

4.. Dillinger

5.. Cooper

6.. polyphenols؛ ترکیب‌های آنتی‌اکسیدان موجود در چای. م

7.. flavanols (flavan-۳-ols or catechins(

8.. free radicals؛ اتم یا گروهی از اتم‌ها با حداقل یک الکترون آزاد که با دیگر اتم‌ها به راحتی ترکیب می‌شود. م

  • نام منبع :
    روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
    سایر پدیدآورندگان :
    کیت هفرن و ایلونا بونیول، ترجمه: محمد تقی تبیک و محسن زندی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 55256
صفحه از 392
پرینت  ارسال به