199
روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)

سامان‌دهی خودپذیر۱ نقطه آغاز رشدِ خودتعیین‌گری است و مربوط به وقتی است که ما با این معرفت برانگیخته می‌شویم که هدف به‌تنهایی خود معنادار و باارزش است. کنش‌ها به این دلیل انجام می‌شوند که ما تشخص می‌دهیم مورد بیشترین علاقه ما هستند. سامان‌دهی یکپارچه۲ هنگامی پیدا می‌شود که ما درگیر هدفی می‌شویم که آن را همساز با هویت خود می‌یابیم؛ با این وجود هنوز در انتهای کار انتظار یک نتیجه‌ وجود دارد و فعالیت صرفاً به‌خاطر خود فعالیت انجام نمی‌شود. در انتها، سامان‌دهی درونی۳ قرار دارد که مربوط به وقتی است که ما درگیر هدف یا فعالیتی می‌شویم که کاملاً درون‌خیز هستند و به این دلیل انجام می‌گیرند که خود آن هدف یا فعالیت فی‌نفسه مورد علاقه ما می‌باشند. دسی و رایان (۲۰۰۰) بر این باورند که گرچه ما توانایی این را نداریم که همیشه از درون برانگیخته شویم، اما هرچه جهت ما بیشتر به سمت منتهی‌الیه راست پیوستار باشد، سطح بالاتری از خودمختاری و خودتعیین‌گری را احساس خواهیم کرد.

در این‌باره بیاندیشید که... چه فعالیت‌هایی را مجبورید انجام ‌دهید که احساس
می‌کنید با انگیزش بیرونی تعیین می‌شوند؟ برای افزایش انگیزش درونی‌تان و حرکت
به سوی دستیابی به سامان‌دهی یکپارچه، بکوشید تا خودمختاری، شایستگی یا ارتباط
خود را افزایش دهید. برای نمونه، اگرمشغول فعالیت مطالعه هستید، نگریستن به همه
کتاب درسی می‌تواند توی دل شما را خالی کند. از این‌رو،
با ایجاد اهداف فرعی کوچکتر،آن را به بخش‌هایی تقسیم کنید. هنگامی که هر بخش را
تمام کردید و به هدف فرعی دست یافتید، در آن‌صورت،
به سوی افزایش شایستگی در خود، و در نتیجه برانگیختگی درونیِ بیشتر، حرکت خواهید
کرد.

1.. Identified regulation؛ یا: همانندسازی‌شده، همهویتشده. و بدان معناست که انگیزه‌های بیرونی در نظام ارزش‌های فرد درونی شده‌اند و فرد اعمالی را انجام می‌دهد که شخصاً برایش مهم باشد. م

2.. Integrated regulation

3.. intrinsic regulation


روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
198

چنین فردی هیچ نیازی به ترغیب و تشویق، وعده و یا تهدیدات بیرونی ندارد که شروع به کار و فعالیت کند. برانگیختگی درونی بهباشی، تعهد و موفقیت را نیز می‌افزاید. از دیگر سو، کنش‌های برانگیخته از بیرون، پاداشی جداناپذیر برای خود رفتار ایجاد می‌کنند.

در این‌باره بیاندیشید که... به‌طور کلی، اهداف شما آیا بیشتر مبنای انگیزشیِ
بیرونی دارند یا درونی؟ آیا انگیزه به هدف وابسته است؟ اهداف کنونی‌تان را بنویسید
و تأمل کنید که آیا تلاش و تکاپوی شما برای پاداش‌های درونی است یا بیرونی؟

البته ما همیشه نمی‌توانیم برای انجام تمام کارها از درون برانگیخته شویم. به‌ویژه، هر چه سن بالاتر می‌رود ما مجبوریم که (بنابر اقتضای نقش اجتماعی) برخی کارها را انجام دهیم، یا به ما گفته می‌شود که چه کارهایی را انجام دهیم، که اگر دست خودمان بود شاید انجامشان را انتخاب نمی‌کردیم (مانند تکلیف منزل، کار منزل، و کارهایی مانند این‌ها). در آن مواقع چه رخ می‌دهد؟ پیوستار خودتعیین‌گری رایان و دسی۱ (نمودار ۷-۱) به حل این معما می‌پردازد و شش گونه انگیزش موجود در مسیر جست‌و‌جو و رسیدن به خودتعیین‌گری را نشان می‌دهد. گونه اول، بی‌انگیزشی است؛ یعنی هنگامی که فرد مطلقاً هیچ انگیزشی برای انجام آنچه که از او می‌خواهند ندارد و به احتمال خیلی زیاد آن را انجام نخواهد داد. مرحله بعد، سامان‌دهی (نظم‌بخشی) بیرونی۲ است؛ و مربوط به جایی که شخص خودتعیین‌گر نیست و با نیروهای بیرونی تنظیم و کنترل می‌شود. این افراد به احتمال بسیار کاری که از آنها خواسته می‌شود را انجام خواهند داد؛ زیرا کسی او را وادار به انجام کار درخواستی می‌کند. سامان‌دهی درون‌فکنی‌شده۳ هنگامی رخ می‌دهد که کسی بر اساس احساس گناهِ ناشی از عدم انجام کاری، برای انجام آن کار برانگیخته می‌شود. این نوع انگیزش، بیشتر یک «بایدِ درونی‌شده» است تا انگیزشِ مبتنی بر «خواستن».

1.. Ryan and Deci’s self-determination continuum

2.. external regulation

3.. Introjected regulation

  • نام منبع :
    روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
    سایر پدیدآورندگان :
    کیت هفرن و ایلونا بونیول، ترجمه: محمد تقی تبیک و محسن زندی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 54847
صفحه از 392
پرینت  ارسال به