جمعیتشناسی غرقگی
آیا شما در غرقگی هستید؟ این قسمت بررسی میکند که چه کسی، کی، کجا و به احتمال زیاد با چه کسی ممکن است غرقگی را تجربه کند.
چه کسی در غرقگی است؟
با کمال تعجب، ۱۰ تا ۱۵ درصد جمعیت امریکا و اروپا هرگز غرقگی را تجربه نکردهاند، اما ۱۰ تا ۱۵ درصد همین جمعیت تجربه غرقگی روزانه را گزارش میکنند. پژوهشها نشان داده است که ما غالباً غرقگی را طی زندگیمان با اندازهها و شدتهای متفاوت تجربه میکنیم.
چیک سنت مهایی و همکارانش، با استفاده از روش نمونهبرداری تجربه (ای اس ام)، زمان واقعی رخدادهای غرقگی را در افراد کشورهای مختلف با ویژگیهای جمعیتشناختی متنوع سنجیدهاند [۲]. روش نمونهبرداری تجربه (چیک سِنت مِهایی و چیک سِنت مِهایی، ۱۹۸۸) به طور ویژه برای خنثی کردن آسیبهای سنجش گذشتهنگر۱ که در روانشناسی مرسوم است ابداع شده است. اینک این روش، که در عرصههای دیگر روانشناسی به گستردگی بهکار میرود، یک دستگاه پیجر است که از افراد درخواست میشود تا در سراسر یک بازه زمانی (معمولاً یک هفته) همراهشان داشته باشند. این دستگاه طی روز، تصادفی به صدا در میآید و از افراد خواسته میشود تا به تعدادی از پرسشهای مربوط به غرقگی و بافتی که در آن قرار دارند (محل کار، فراغت، تنهایی، با دوستان، و مانند آن) پاسخ دهند.
چیک سِنت مِهایی و لارسون۲ (۱۹۸۴) دریافتند که نوجوانان غالباً زمانی که با دوستان هستند بیشترین شادی، نیرومندی و با انگیزه بودن را تجربه میکنند، وزمانی که تنها هستند عکس این حالتها را احساس میکنند. فعالیتهایی که بیشترین احتمال را دارد که در آنها غرقگی را تجربه کنیم عبارتاند از: ورزش و فعالیت، مشارکت در رقص، هنرهای آفرینشی، آمیزش جنسی، معاشرت، مطالعه، گوش دادن به موسیقی، خواندن و عجیب اینکه، کار کردن. اما، بسیاری از فعالیتهای دیگر میتوانند تجربه غرقگی را خلق کند (چیک سِنت مِهایی، ۲۰۰۲؛ دل فیو۳ و ماسیمینی۴، ۲۰۰۴).
فعالیتهایی همچون کارِ خانه، تماشای تلویزیون و بیکاری غالباً بازدارنده غرقگی است (و موجب بیحسی و ملالت هستند).