311
روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)

رشد) بالا ببرند.

 اعتماد و اطمینان: سازمان‌های مثبت اهمیت اعتماد و اطمینان را درک می‌کنند، و در نتیجه، سطح اعتماد و اطمینان مورد نظر در کارمندانشان را می‌شناسند.

 خلاقیت: سازمان‌های مثبت دارای ویژگی و خُلق گشودگی هستند و تفکر خلاق را تشویق می‌کنند.

 کار با توانمندی‌ها: سازمان می‌تواند به جای اینکه بر ضعف‌ها تمرکز کند، رویکرد توانمندی‌مدار را در برنامه‌های رشد کارکنانش به‌کار گیرد.

 گروه‌سازی: سازمان بر شکل‌گیری گروه‌های تازه سرمایه‌گذاری می‌کند و گروه‌های قدیمی را با ایجاد گروه‌های تعطیلات آخر هفته یا گروه‌های ورزشی توسعه می‌دهد.

 فراچشم‌انداز:۱ سازمان چشم‌اندازی متعادل و معقول را در موردِ توانمندی‌ها و شایستگی‌ها دارد. این توانمندی‌ها و شایستگی‌ها می‌تواند [نسبت به اهداف سازمان]مثبت یا منفی باشد.

 غرقگی: سازمان اهداف و بازخوردهای روشن، و چالش‌های مناسبی۲ را پیشِ روی کارمند قرار می‌دهد.

 شیوه کاری مشارکتی: سازمان به کارکنانش اجازه می‌دهد که نحوه کار را تعیین کنند؛ برای نمونه از خانه، پشت تلفن، و....

 فضای آزاد، قدرت دادن، خودسازمان‌دهی: سازمان به کارمند رخصت می‌دهد که گروه خودش را اداره نماید، و در شرکت سرمایه‌گذاری کند.

گرچه اوضاع در حال تغییر است، اما هنوز هم بسیاری از سازمان‌ها رویکرد ضعف‌مدار و مبتنی بر اشکال‌یابی را برمی‌گزینند، که معلوم شده است در افزایش بهره‌وری و شکوفایی سازمان و نیز خود کارکنان ناکارا است. همچنین، مدیر یکی از کلیدهای تأثیرگذار بر تعهد و شکوفایی در سازمان‌های تجاری و محیط‌های کاری است. برای نمونه، کارکنانی که احساس می‌کنند از سوی مدیریت نادیده گرفته می‌شوند و مورد بی‌اعتنایی قرار می‌گیرند، ۴۰% احتمال وجود دارد که دست از کار بکشند. برعکس،

1.. Metaperspective

2.. appropriate challenges


روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
310

پدیده مشابهی رخ خواهد داد. وجود دولت‌هایی در سرتاسر جهان که علاقه فعالی به بهباشی کودکان دارند، آینده مثبتی را برای دسترسی بیشتر به پژوهش‌های علم روان‌شناسی مثبت‌نگر، و فراوانیِ برنامه‌های تعلیم و تربیتی مثبت‌نگرِ خلاق نوید می‌دهد. با این‌همه، پذیرش این نکته مهم است که ما هنوز در ابتدای راه هستیم. برای اینکه این برنامه‌ها و مداخلات موفق شوند، لازم است که تحقیقات فعال و موثر همچنان ادامه یابند.

روان‌شناسی مثبت‌نگر و موسسات تجاری۱

سازمان‌دهی مثبت‌نگر۲ واژه‌ای است که برای توصیف ارتباط میان روان‌شناسی مثبت‌نگر و نظریه سازمانی۳ مورد استفاده قرار می‌گیرد و به طور کلی، به فعالیت‌های زاینده و تولیدی در سازمان‌هایی اشاره می‌کند که امکان شکوفایی را برای افراد، گروه‌ها و سازمان‌ (به‌عنوان یک کل) فراهم‌ می‌آورند (فردریکسن و داتِن، ۲۰۰۸: ۱). پژوهش سازمانی مثبت‌نگر۴ سازمان‌ها را بافت‌های کلانی می‌داند که در شکل دادن وضعیت‌ها و نتایج مثبت برای افراد، گروه‌ها و کل سازمان موثر هستند (کمرون و دیگران، نقل شده از: فردریکسن و داتن، ۲۰۰۸: ۱). رفتارهای سازمانی مثبت‌نگر۵ شاخه‌ای از این حوزه پژوهشی است که بر ایجاد حالت‌های روان‌شناختی مثبتی که عملکرد انسان را افزایش می‌بخشند، تمرکز دقیق‌تری می‌کند.

جِین هنری۶ (۲۰۰۴) چند ویژگی برای سازمان‌های مثبت پیشنهاد کرد که عبارتند از:

 تنوع شغلی: کارفرمایان می‌توانند مجال امتحان حوزه‌ها/مهارت‌های۷ دیگر کاری را برای به‌کار گرفتن کارگرانشان فراهم کنند.

 انگیزش درونی: هنگامی که کارفرمایان پاداش‌های بیرونی نمی‌دهند، سازمان‌ها می‌توانند انگیزش درونی را با افزایش خودمختاری (زمان کاری انعطاف‌پذیر)، ارتباط (گروه‌های اجتماعی، شبکه‌سازی)، و شایستگی (اجازه دادن به کارگران برای دیده شدن و به نظر آمدن، توجه به دوره‌های

1.. business organizations؛ چنانچه جلوتر گفته شود مقصود از این عبارت، تمام محیط‌های کاری و مشاغل است.م

2.. Positive organizing

3.. organizational theory

4.. Positive organization scholarship

5.. Positive organizational behaviours

6.. Jane Henry

7.. area/skill of the job

  • نام منبع :
    روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
    سایر پدیدآورندگان :
    کیت هفرن و ایلونا بونیول، ترجمه: محمد تقی تبیک و محسن زندی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 54824
صفحه از 392
پرینت  ارسال به