کمک به افرادِ دارای و یا بدونِ مشکلات هیجانی برای کنار آمدن با درماندگی هیجانی، و نیز پیشبردن یک زندگی ارضاکننده و مملو از شادکامی بود (برنارد و دیگران، ۲۰۱۰). بر اساس مفهوم عقلانیت، این الگوی علمی در جهت بازسازی شناخت است، که به موجب آن افراد میتوانند توانمندیها و استعدادهای درونیشان را در راستای یک زندگی عقلانی مهار کنند. ویژگیهای عقلانیت و خردورزی عبارت است از: هیجانهای مثبت (لذت، شادی و برانگیختگی)، نبودِ هیجانهای منفی ناکارآمد، اراده حل مشکلات زندگی و هدفِ معطوف به رفتار (برنارد و دیگران، ۲۰۱۰: ۳۰۳). با خردورزی و عقلانیت، افراد میتوانند عاطفه مثبت کوتاه مدت و نیز دستیابی به اهداف بلند مدت و بهباشی روانشناختی را تجربه کنند.
الیس بر این باور است که ۱۱ اصل عقلانی درباره زندگی وجود دارد:
۱. نفع شخصی: فرد باید منافع شخصی خودش را پیش از منافع دیگران دنبال کند؛ نه آنکه خود را وقف دیگران کند (با خودت مهربان باش).
۲.نفع اجتماعی: هنگامی که شادکامی خودتان را پیگیری میکنید مطمئن شوید که این کار به هزینه [جان، مال، و آبروی] کسی نباشد؛ با دیگران مهربان باش.
۳.خود جهتدهی:۱ منتظر دیگران نباش که تو را شادکام سازند، یا غم و ناخوشنودی تو را از بین ببرند؛ تو خودت باید این امور را انجام دهی.
۴.خودپذیری: هنگام مقایسه خود با دیگران، باور به وجود یک «مقیاس درجهبندی»۲ را از میان بردار؛ هیچ معیار و استاندار جهانیای وجود ندارد.
۵.مدارا با دیگران: کسی که از عمق وجود درک کند که همه انسانها جایزالخطا هستند، به شکل بسیار بهتری آماده و مجهز برای مواجه با کاستیها، عیوب، تفاوت و تنوع انسانها میشود.
۶.لذتجویی کوتاهمدت/بلندمدت: این اصل درباه شادکامی کوتاهمدت و بلندمدت افراد است. آسانترین راه را انتخاب نکن.
۷.تعهد و سرسپاری به فعالیتهای خلاق و جذاب و پیگیری آنها: همانند مفهوم غرقِگی،۳بکوش که با جذبهای پرشور به فعالیتها بپردازی.