283
روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)

تعالی: توانمندی‌ای که ارتباط با هستی بزرگتر را برقرار می‌کند و در زندگی معنا ایجاد می‌کند.

۲۰. درک و ستایش زیبایی و کمالات (خشیت، حیرت و هیبت و رفعت و وقار): تحسین کردن زیبایی و کمالات، و عملکرد ماهرانه در حیطه‌های گوناگون زندگی، از طبیعت گرفته تا هنر، ادبیات، ریاضیات، علم و تجربه روزمره.

۲۱. شُکر [قدردانی]: آگاه بودن از وقایعِ خوبی که در زندگی اتفاق می‌افتد و شکر آنها را به جای آوردن؛ زمانی را به شکر کردن اختصاص دادن.

۲۲. امید (خوش‌بینی، آینده‌نگری، نگاهِ روبه آینده): انتظار بهترین‌ها را برای آینده داشتن و تلاش و کار برای دستیابی به آن؛ اعتقاد به آنکه می‌توان به آینده‌ای خوب رسید.

۲۳. شوخ‌طبعی (نشاط): خنده و شادی را دوست داشتن؛ خنده بر لب دیگران آوردن؛ جنبه‌های مثبت و نیمه‌ روشن امور را دیدن؛ لطیفه ساختن (ولی نه لزوما! لطیفه‌گویی).

۲۴. دین‌داری و معنویت (ایمان و اعتقاد، هدفمندی): باورهای منطقی و منسجم درباره هدف والاتر و معنای هستی داشتن؛ شناختن و دانستن جایگاه فرد در نظام بزرگ هستی؛ زندگی را واجد معنا دانستن، و باورهایی که به رفتارها شکل می‌دهد و آسایش و راحتی به بار می‌آورد.

در این‌باره بیاندیشید که... تلاش
کنید پرسش‌نامه VIA را در وب‌سایت زیر تکمیل کنید:
www.authentic happiness.org
شما
بازنمودی از پنج توانمندی مهم برجسته‌تان و اطلاعاتی پیرامون نحوه عمل با این
نتایج دریافت خواهید کرد.

جایگزین یا رقیبِ VIA، استعدادیابِ کلیفتِن۱ است که در قالب ۳۴ استعداد۲ بنیادی سازمان می‌یابد (لوپِز و آکِرمَن،۳ ۲۰۰۹). نویسندگان آن بر این باورند که استعدادها شالوده توانمندی‌ها هستند، و توانمندی‌ها هنگامی پدید می‌آیند که استعداها با دانش و مهارت بهبود یابند. این ابزار توسط دونالد کلیفتن ایجاد شد؛ وی با هزاران شاغل برتر در چندین بافت سازمانی (عمدتاً، تجاری و علمی) مصاحبه انجام داد و داده‌ها را بر اساس اراده موفقیت تحلیل کرد. این داده‌ها سپس برای ایجاد یک برنامه ‌مصاحبه‌ای نیمه‌ساخت‌دار مورد استفاده قرار گرفت و به میلیون‌ها نفر از شرکت‌کنندگان در

1..Clifton Strengths Finder

2.. talent

3.. Ackerman


روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
282

عمل، به‌رغم موانع موجود؛ از زیرِ کار شانه خالی‌نکردن؛ لذت بردن از کامل انجام دادن کارها و وظایف.

۸. صداقت (درستکاری، شرافت): حق‌گویی، اما فراتر از حق‌گویی، ابراز خود به شکلی خالصانه و انجام دادن امور به شیوه‌ای صمیمانه، تظاهر نکردن، مسئولیت احساسات و اعمال خود را پذیرفتن.

۹. سرزندگی (نشاط، شور، سر حال بودن و انرژی داشتن): زندگی همراه با انرژی و شور و حال؛‌ کارها را نصفه و نیمه انجام ندادن؛ زندگی را در حکم یک ماجرا دیدن؛ داشتن احساس سرزندگی و فعال بودن.

رأفت (انسانیت): توانمندی میان‌فردی که عبارت است از «دل‌رحمی و دوست بودن» با دیگران:

۱۰. ظرفیت دوست داشتن و دوست داشته شدن: اهمیت دادن به روابط صمیمانه و نزدیک با دیگران، به‌ویژه با کسانی که به طور متقابل به این روابط اهمیت می‌دهند و خود چنین می‌کنند؛ صمیمی بودن با مردم.

۱۱. مهربانی (بخشندگی، سخاوت، مراقبت، توجه، عشق نوع‌دوستانه، «نیکی کردن»): لطف کردن؛ کردار نیک نشان دادن؛ یاری رساندن و مراقبت و توجه نشان دادن به دیگران.

۱۲. هوش اجتماعی (هوش هیجانی، هوش شخصی): آگاهی داشتن و شناختن انگیزه‌ها و احساسات خود و دیگران؛ احاطه داشتن به موقعیت و دانستن اینکه در موقعیت‌های اجتماعی چه کاری باید انجام داد؛ دانستن اینکه چه عملی به دیگران اعتبار می‌بخشد.

عدالت: توانمندی مدنی‌ای که زیربنای زندگی اجتماعی سالم است.

۱۳. کارگروهی (شهروندی، مسئولیت اجتماعی، وفاداری) کار کردن به عنوان عضو یک گروه؛ وفاداری به گروه، انجام دادن کار مشترک.

۱۴. انصاف: با همه مردم با شکلی یکسان و مطابق با انصاف و عدالت رفتار کردن؛ سوگیری و احساسات شخصی را درباره ‌دیگران دخالت ندادن، فرصت منصفانه به همه دادن.

۱۵. رهبری: تشویق اعضای گروه برای به موقع انجام دادن کارهایشان و حفظ روابط خوب با گروه؛ سازماندهی به فعالیت‌های گروه و دقت و نظارت بر اجرای آنها.

اعتدال: توانمندی‌ای که از افراط و تفریط‌ها جلوگیری می‌کند.

۱۶. بخشش و رحمت: بخشیدن کسانی که خطایی کرده‌اند؛ پذیرش کمبودهای دیگران، فرصت‌های دوباره به دیگران دادن، کینه‌جو نبودن.

۱۷. تواضع و فروتنی: کم‌ادعا بودن؛ خود را آدم ویژه‌ای در نظر نگرفتن.

۱۸. حزم [احتیاط] و آینده‌نگری: دقت در انتخاب‌های فردی، بی‌گدار به آب نزدن (خطر نکردن بی‌محابا)؛ نگفتن یا انجام ندادن چیزی که ممکن است بعداً پشیمانی به بار آورد.

۱۹. خودمهارگری (خویشتن‌داری): مدیریت احساسات؛ عواطف و اعمال خود؛ نظم و ترتیب داشتن؛ کنترل کردن تمایلات (هوی و هوس‌ها) و عواطف و هیجان‌ها.

  • نام منبع :
    روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
    سایر پدیدآورندگان :
    کیت هفرن و ایلونا بونیول، ترجمه: محمد تقی تبیک و محسن زندی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 55018
صفحه از 392
پرینت  ارسال به