207
روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)

قماربازان اجتماعی،۱ به طور معناداری کوتاه‌تر است (هاجینز۲ و اِنگِل، ۲۰۰۲).

نشان داده شده است که چشم‌انداز زمانی با فرهنگ نیز ارتباط دارد. پروتستان‌ها معمولاً آینده‌محورتر از کاتولیک‌ها هستند. در میان کشورها، آنانی که در مناطق جنوبی زندگی می‌کنند معمولاً حال‌محورتر از آنانی‌ هستند که در مناطق شمالی زندگی می‌کنند. فرهنگ‌های فردگراتر معمولاً آینده‌محورتر از فرهنگ‌هایی هستند که بر جمع‌گرایی تأکید می‌ورزند. شیوه‌های غربی زندگی عمدتاً هدف‌مدار و آینده‌محور گشته‌اند.

چشم‌انداز زمانی متوازن

ایده‌آلِ مورد نظر محققان اتخاذِ یک چشم‌انداز زمانی متوازن است که با اتکای بر اقتضای موقعیت و نیازها و ارزش‌های فرد، مؤلفه‌های گذشته، حال و آینده را به هم می‌آمیزد و به‌طور قابل انعطافی آنها را به‌ خدمت می‌گیرد (زیمباردو، ۲۰۰۲: ۶۲). افرادی که چشم‌انداز زمانی متوازنی دارند می‌توانند متناسب با موقعیتی که در آن قرار می‌گیرند کنش موقت مناسبی انجام دهند.

در این‌باره بیاندیشید که...
بکوشید نیمرخ چشم‌انداز زمانی خود را بفهمید و آن
را مورد ارزیابی قرار دهید که آیا چشم‌انداز غالب زمانی‌ای که دارید به‌خوبی به
شما خدمت می‌کند؟ به یادآرید که چشم‌انداز زمانی آینده‌نگر همه پاسخ‌ها را در
خود ندارد. مطمئن شوید که حواستان به چشم‌انداز زمانی منفی‌نگرِ
گذشته‌نگر هست. بکوشید که بر رشد چشم‌انداز زمانی متوازن در خودتان کار کنید.

استفاده از زمان

بیشتر ما می‌دانیم که چگونگی ‌ادراکمان از زمان می‌تواند بر بهباشی کلی ما تأثیر بگذارد. اما با وجود

1.. pathological versus social gamblers؛ یعنی کسانی که بهطور بیمارگون اعتیاد به قمار دارند، در برابر کسانی که تنها گاهی بنابر موقعیت قمار میکنند. م

2.. Hodgins


روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
206

 چشم‌انداز مثبت‌نگرِ گذشته‌‌نگر:۱ این چشم‌انداز هنگامی است که ما نگرشی شورانگیر و مهرآمیز، لذت‌بخش، احساساتی و اغلب دلتنگ نسبت به گذشته خودمان داشته باشیم. در این نگرش ما پیوند با خانواده و دوستان را مستحکم نگاه‌ می‌داریم، سنت‌ها و تاریخ [گذشته خانوادگی] را ادامه می‌دهیم، و پیوستگی خود۲ را در گذشت زمان حفظ می‌کنیم. وانگهی، چشم‌انداز مثبت‌نگر گذشته‌‌نگر با سطوح بالاتر معنا و رضایت از زندگی هم‌پیوند بوده است (فُرت۳ و اِستِگِر، ۲۰۰۵).

 چشم‌انداز منفی‌نگرِ گذشته‌نگر:۴ این چشم‌انداز مربوط به هنگامی است که فرد بر تجربه‌های شخصی پیشین، که تجربیاتی آزارنده و تنفربرانگیزاند، متمرکز می‌شود.

پژوهشگران دریافته‌اند که پیوند نیرومندی میان چشم‌انداز زمانی انتخاب‌شده از سوی فرد و بهباشی او وجود دارد. برای نمونه، معلوم شده است که چشم‌انداز زمانی با نگرش‌ها، ارزش‌ها و متغیرهای موقیعتی بسیاری، مانند پیشرفت تحصیلی، سلامتی، الگوهای خواب و خواب دیدن، و انتخاب شریک جنسی ارتباط دارد (زیمباردو۵ و بُوید، ۱۹۹۹). همچنین، چشم‌انداز زمانی نشان‌دهنده انتخاب رژیم غذایی، انتخاب‌‌ امور مرتبط با سلامتی، وضعیت زناشویی‌‌والدینی، اشتیاق به وقت‌گذرانی با دوستان، و ادراک فشارِ زمانی است (زیمباردو و بوید، ۱۹۹۹). چشم‌انداز زمانی همچنین پیش‌بینی‌کننده دامنه وسیعی از رفتارها، مانند رانندگی پرخطر، سهل‌انگاری و رفتارهای جنسی ناایمن (زیمباردو و دیگران، ۱۹۹۷) و نیز سوءمصرف مواد و الکل (کی‌یُو۶ و دیگران، ۱۹۹۹) است.

چشم‌انداز زمانی حتی میزان زمان سودمندی را که افراد بیکارِ ساکن در پناهگاه‌ها صرف جستجوی کار می‌کنند (آینده‌محور)، یا زمانی که به پای تماشای تلویزیون هدر می‌دهند، و مشغول دیگر فعالیت‌های ناسودمند و راهبردهای مقابله و سازواری اجتنابی (حال‌محوری) می‌شوند، پیش‌بینی می‌کند (اِپِل۷ و دیگران، ۱۹۹۹). پژوهشگران دریافته‌اند که افقِ دید زمانی در قماربازان آسیب‌شناختی نسبت به

1.. Past positive TP

2.. continuity of self

3.. Foret

4.. Past negative TP

5.. Zimbardo

6.. Keough

7.. Epel

  • نام منبع :
    روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
    سایر پدیدآورندگان :
    کیت هفرن و ایلونا بونیول، ترجمه: محمد تقی تبیک و محسن زندی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 54987
صفحه از 392
پرینت  ارسال به