خانواده. گرچه عوامل نیرومند موقعیتی، مانند تورم، گذران ایام تعطیل، یا تحت فشار روانی قرار داشتن برای بقا میتواند چشمانداز زمانی را تحت تأثیر قرار دهد، اما چشمانداز زمانی را میتوان یک ویژگی سرشتی کمابیش ثابت نیز دانست. نظریه زیمباردو پیرامون چشمانداز زمانی پنج عامل را برمیشمرد:
چشمانداز زمانی آیندهنگر:۱ این چشمانداز مربوط به هنگامی است که فرد معمولاً برای پاداشهای آتی کار میکند، سرگرم کامبخشیها و خوشنودیهای تأخیری میشود، و اغلب با موفقیت در ارتباط است (برای مقاله اصلی بنگرید به: میشِل، ۱۹۷۰، ۱۹۷۸؛ دِ وُلدِر و لِنز، ۱۹۸۲؛ میشِل، شُدا و رُدریگِز، ۱۹۸۹؛ شُدا، میشل و پیکِ، ۱۹۹۰). تمرکز بر آینده برای بهباشی و کارکرد مثبت امری بنیادین است (وِسمَن۲ و ریکس، ۱۹۶۶؛ کانا و کانا،۳ ۱۹۸۳؛ کازاکینا، ۱۹۹۹؛ سندی۴ و ییگِر، ۲۰۰۱). بُهارْت (۱۹۹۳) بر این باور است که توانایی آیندهمحوری انسانها برای پیشرفت آنها ضروری است؛ زیرا امکان احساس عامل بودن، مسئولیتپذیری و انتخاب را برای او فراهم میآورد. همچنین چشمانداز زمانی آیندهنگر و بهویژه، داشتنِ اهداف بلند مدت، تقریباً با همه جنبههای بهباشی، بهویژه، معناداری زندگی، خودکارآمدی اجتماعی،۵ و واقعگرایی/ایستادگی۶ و پشتکار همبستگی مثبتی دارد (زِلِسکی و دیگران، ۲۰۰۱).
چشمانداز زمانی لذتگرایانه حالنگر:۷ این چشمانداز مربوط به هنگامیست که افراد علاقه اندکی به پیامد کنشهایشان نشان میدهند. رفتارهای آنها از سوی نیازهای بدنی، هیجانها، محرکهای موقعیتی نیرومند، و درونداد اجتماعی تعیین میشود. این چشمانداز زمانی در خطرِ تن دادن به وسوسهها، اعتیادها، حادثه و آسیب، ناکامی در تحصیل و حرفه است.
چشمانداز زمانی جبرینگر حالنگر:۸ این چشمانداز هنگامی است که فرد به طور منحصر بهفردی ناامید است، با این عقیده که نیروهای بیرونی (برای نمونه، نیروهای معنوی، یا حکومتی) زندگی آدمی را کنترل میکنند.