17
روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)

انتخاب هدف، خود مهارگری بالا و پشتکار پایدار مرتبط است (هاوئل۱، ۲۰۰۹). از این رو، علمی که بر پدیدایی و تسهیل محیط‌ها و افراد بالنده تمرکز می‌کند، ضمیمه ارزشمندی برای علوم روان‌شناختی است.

در این‌باره بیاندیشید که...
چرا تصمیم گرفتید این واحد درسی را انتخاب کنید؟
آیا سرفصل هایش بود که شما را جذب کرد؟ آیا تجربه‌های گذشته بود؟ آیا یک موضوع
خاص بود؟ کمی در ا‌ین باره تأمل کنید.

روان‌شناسی مثبت‌نگر بر تجربه‌های مثبت در سه مقطع زمانی تمرکز می‌کند: (۱) گذشته؛ با تمرکز بر بهباشی، خشنودی۲ و رضایت۳ (۲) حال؛ که به مفاهیمی مانند شادکامی و تجربه‌های غرقگی توجه می‌کند؛ (۳) آینده؛ با مفاهیمی چون خوشبینی۴ و امید۵. روان‌شناسی مثبت‌نگر نه‌تنها به تمایز بهباشی در مقاطع زمانی می‌پردازد، بلکه این موضوع را به سه سطح تفکیک می‌کند:

 سطح درونی۶، که شامل اموری مانند تجربه‌ها و حالت‌های مثبت در گذشته، حال و آینده می‌شود (مثل شادکامی، خوشبینی)؛

 سطح فردی، که بر ویژگی‌های «شخص خوب» تمرکز می‌کند (مثل استعداد۷، خردمندی، عشق، شجاعت۸، خلاقیت)؛ و

 سطح گروهی، که نهادها، شهروندی و جوامع مثبت را مطالعه می‌کند (مثل نوعدوستی۹، مدارا۱۰، اخلاقِ کار۱۱) (مرکز روان‌شناسی مثبت‌نگر، ۱۹۹۸).

با وجود انتقادها، روان‌شناسی مثبت‌نگر روان‌شناسی خودخواهانه نیست. در بهترین حالت، روان‌شناسی مثبت‌نگر توانسته است به افراد، مجامع و جوامع علمی نگرشی نو در باب اندیشه‌های موجود بدهد، همچنین شواهدی تجربی برای حمایت از پدیده بالندگی انسانی فراهم کند. مهم‌تر از همه، روان‌شناسی مثبت‌نگر در حالی که یافته‌هایش را به بسیاری از رشته‌های گوناگون متصل کرده است، رویکرد کمبود به زندگی را به چالش می‌کشد و آن را متعادل می‌کند. در سراسر این کتاب درسی خواهید

1.. Howell

2.. contentment

3.. satisfaction

4.. optimism

5.. hope

6.. subjective node

7.. talent

8.. courage

9.. altruism

10.. tolerance

11.. Work ethic


روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
16

روان‌شناسی مثبت‌نگر چیست؟

در دنیای امروز، جامعه با چالش‌های بسیار دشواری همچون افزایش دمای زمین، بلایای طبیعی، رکود اقتصادی، بی‌خانمانی بی‌سابقه، تروریسم و تداوم تحمیلی جنگ رو به رو است. با همه این اندوه‌ها و هراس‌ها، جایگاه علمی که بر آزمودن شادکامی۱، بهباشی۲، رشد شخصی۳ و «زندگی خوب»۴ مبتنی است در برنامه دنیای نوین کجاست؟

این کتاب آموزشی شما را به درون علم تازه روان‌شناسی مثبت‌نگر۵ خواهد برد. هدف روان‌شناسی مثبت‌نگر عبارت است از «فهم، آزمودن، کشف و ارتقاء عامل‌های تسهیل‌کننده رشد افراد و جوامع» (شلدن۶ و دیگران، ۲۰۰۰). روان‌شناسی مثبت‌نگر روی بهباشی، شادکامی، غرقگی۷، توانمندی‌های شخصی۸، خِردمندی۹، خلاقیت۱۰، تخیل۱۱ و ویژگی‌های گروه‌ها و سازمان‌های مثبت تمرکز می‌کند. البته تمرکز فقط روی چگونه شاد کردن اشخاص نیست (که به یک رویکرد خودمحورانه و خودشیفته‌گونه تداوم بخشد)، بلکه روی شادکامی و شکوفایی گروه نیز است. ما چگونگی پیشرفت افراد و گروه‌ها را بررسی می‌کنیم و اینکه چگونه افزایش بهباشی فرد که بر دیگران تأثیر مثبت می‌گذارد به یک وضعیت برد برد می‌انجامد.

آنچه امید داریم تا در سراسر این کتاب نشان دهیم این است که روان‌شناسی مثبت‌نگر صرفاً تمرکز روی تفکر و هیجانات مثبت نیست. روان‌شناسی مثبت‌نگر خیلی بیش از این است. در واقع، قلمرو روان‌شناسی مثبت‌نگر در پی شناخت عواملی است که به‌جای پژمردگی۱۲، موجب بالندگی۱۳ افراد و جوامع می‌شوند. بالندگی عبارت است از «حالتی از سلامت روانی مثبت، شکوفا شدن، پیشرفت و توفیق در تلاش‌ها بدون بیماری روانی، سرشار بودن از سرزندگی هیجانی و کارکرد مثبت در قلمروهای خصوصی و اجتماعی» (میشالک۱۴ و دیگران،۳۹۱: ۲۰۰۹). در واقع، ارقام موجود نشان می‌دهند که فقط ۱۸ درصد بزرگسالان به معیارهای بالندگی می‌رسند، ۶۵ درصد سلامت روان متوسطی دارند و ۱۷ درصد پژمرده‌اند. همان‌طور که انتظار می‌رود، بالندگی با متغیرهایی مانند پیشرفت تحصیلی، مهارت در

1.. happiness

2.. wellbeing

3.. personal growth

4.. the good life

5.. positive psychology

6.. Sheldon

7.. flow

8.. personal strengths

9.. wisdom

10.. creativity

11.. imagination

12.. languish

13.. flourish

14.. Michalec

  • نام منبع :
    روان‌شناسی مثبت‌ نگر(نظریه‌ها ، پژوهش‌ها و کاربست‌ها)
    سایر پدیدآورندگان :
    کیت هفرن و ایلونا بونیول، ترجمه: محمد تقی تبیک و محسن زندی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 54890
صفحه از 392
پرینت  ارسال به