ما کشيد، میتوانيم با پناه بردن به دژ مستحکم و استوار استعاذه، خود را از شر شيطان آسوده کنيم؛ دژ خداوندی که هم وسوسههای شيطان را میشنود و هم از نيت خير فرد نيکوکار مقاوم آگاه است؛ و چه زيبا آيه بعد میفرمايد: (وَ إِمَّا يَنْزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّميعُ الْعَليمُ)۱«و اگر وسوسهای از جانب شيطان تو را تحريك كند [كه به وظيفه خود عمل نكنی] پس به خدا پناه بر؛ زيرا اوست شنوا و دانا».
سخن را در اين بخش با سخن پيامبر خدا صلی الله علیه و آله زينت میدهيم که مانند هميشه ملهم از قرآن کريم و راهگشا و راهنماست. پيامبر اکرم صلی الله علیه و آله میفرمايد: «جبلت القلوب علی حب من أحسن إليها وبغض من أساء إليها؛۲ دلها بر دوستی کسی سرشته شده که به آنها نيکی کند و با کسی به دشمنی برمیخيزد که با آنها بدی کند».
در زندگی نیز بهعيان میبينم که نيکی، محبت و جاذبه میآفريند و نه تنها دوستیهای موجود را تعميق میبخشد، بلکه رابطههای کمعمق را جان میبخشد و دشمنیهای نهفته و خفته را از ميان میبرد و آنها را به دوستی تبديل میکند.
گونههای احسان
احسان، گستره وسيعی از روابط اجتماعی را دربر میگيرد و در هر جا میتوان نمودی از آن را سراغ گرفت. يکی از اين عرصهها، احسان مالی و بخشش است. مطابق با نقل غرر الحکم، امام علی علیه السلام در چند جمله به این مسئله پرداخته است. در یکی از آنها میفرماید: «من كثر إحسانه