زودتر از هنگام خود، پايان دادهايم و به جای گرمی و صميميت و دوستی، دلخوری ايجاد کردهايم. در روايات نیز به این موضوع پرداخته شده و امام باقر علیه السلام فرموده است:
إذا دخل أحدكم علی أخيه في رحله فليقعد حيث يأمره صاحب الرحل، فإن صاحب الرحل أعرف بعورة بيته من الداخل عليه.۱
هرگاه يكی از شما به منزل برادر خود وارد میشود، بايد هر جا كه صاحبخانه گفت، همان جا بنشيند؛ چون صاحبخانه به موقعيّت خانه خود آشناتر از ميهمان است.
گفتنی است نکته مهم ديگر، برقراری پيوند و ايجاد ارتباط تازهوارد با اشخاص نشسته در مجلس است. گاه کسی وارد مجلس میشود و با آنکه چند متر جای خالی در ميانه مجلس وجود دارد، او از سرِ غرور يا خجالت و کمیِ اعتماد به نفس، در ابتدای مجلس مینشيند، گويی با ديگران قهر است، هر چند او چنين منظوری نداشته باشد. اين کار نه صحيح است و نه به رابطه اجتماعی میانجامد، حال آنکه پيامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمان داده است: «إذا أتی أحدكم مجلسا فليجلس حيث ما انتهی مجلسه۲؛ هرگاه يكی از شما به مجلسی درمیآيد، در كنار آخرين نفری كه نشسته است بنشيند». در وصف مجلس پيامبر صلی الله علیه و آله داريم که ايشان در جايی مینشست که مجلس به او تمام میشد. اين بدان معناست که اگر مجلس خلوت بود، پيامبر چندان به درون مجلس میرفت که در کنار جمع قرار گيرد و در کنار آخرين فرد مجلس بنشيند، به گونهای که پس