نياز به آن، به نيازمندتر از خود ببخشد. در این حدیث امام معصوم با استناد به آیه شریفه مورد بحث، ایثار را آنگاه ارزشمندتر میبیند که از سوی فردی نیازمند صورت گیرد. متن حدیث چنین است:
أبو بصير عن الإمام الباقر أو الإمام الصادق علیهما السلام، قالَ: قُلتُ لَهُ: أيُّ الصَّدَقَةِ أفضَلُ؟
قالَ: جُهدُ المُقِلِّ، أما سَمِعتَ قَولَ اللّهِ عز و جل: (وَ يُؤْثِرُونَ عَلَی أنفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ)۱ تَری هاهُنا فَضلًا؟۲ابو بصير: به امام باقر يا صادق علیهما السلامگفتم: كدام صدقه برتر است؟
فرمود: کوشش بينوا. اين سخن خدای عز و جل را نشنيدهای كه: «و [ديگران را] بر خويشتن، مقدّم میدارند، هرچند خودشان نيازمند باشند». آيا در اينجا مازادی میبينی؟ یعنی آيا در آيه، قيدی در خصوص اينكه مازاد نياز خود را عطا میكنند، میبينی؟
پیامد ایثار در رابطه اجتماعی
يکی از رابطههای اجتماعی توصيه شده در اسلام، حمايت مالی از نيازمندان است، حتی اگر حمايتگر خودْ فقير و نيازمند باشد و اين حاکی از اهميت پشتيبانی مالی در اجتماع است. در رابطههای مالی با نيازمندان، احساس عميق انسانی پديد میآيد و هر دو سوی رابطه، پيوندی ژرف با هم را تجربه میکنند. آنگاه که من نياز کسی را تشخيص میدهم و سپس در صدد رفع آن برمیآيم، دو حالت زيبا را از خود بروز دادهام: حالت اول، شناخت وضعيت دشوار انسان ديگر است که به طور معمول آن را